latinica  ћирилица
12/11/2018 |  17:48 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Настављено суђење осумњиченима за вишемилионске крађе возила и изнуде

Читањем оптужнице, пред Судом БиХ настављено је суђење 25-чланој групи осумњиченој за вишемилионске крађе возила и изнуде на подручју Сарајевског, Тузланског и Херцеговачко-неретванског кантона и Источног Сарајева

Оптужени Срећко Трифковић и Славен Дакић у судницу су доведени из сарајевског притвора гдје се налазе од тренутка хапшења која су проведена након убиства двојице сарајевских полицијаца у сарајевском насељу Алипашино Поље. са Читање оптужнице Тужилаштво ће наставити у четвртак 15. новембра.

Вишечлана група оптужена је да је од 2011. до 2017. украла скоро 200 скупоцјених аутомобила. Користећи савремену технологију, радиостанице подешене на полицијске фреквенције оптужени су, у кратком времену, обијали и одвозили украдено возило, углавном у правцу Лукавице, Пала, Сокоца, Рудог, Западне Херцеговине и Средње Босне.

"Изнуђивали су новац за враћање возила. Ако неко не пристане онда су украдено возило растављали на аутодијелове и продавали на аутоотпаде или илегално пребациввали преко границе у Србију", рекао је тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић.

Недавно убиство двојице сарајевских полицијаца, потоњи полицијски претреси и хапшења, за тужиоца су довољан разлог да затражи притвор за оптуженог Бранислава Гордића. Због учесталих пријетњи, застраживања као и паљење аутомобила, затражене су и мјере забране комуникације свих оптужених са свједоцима. Одбрана сматра да Тужилштво непримјерено користи трагедију сарајевских полицајаца и оптужене доводи у неравноправан положај.

"Мислим да Тужилаштво врши значајан притисак на Суд, али и на одбрану користећи трагедију која се десила смрћу убиством двојице полицјаца", сматра адвокат Јозе Маркића Нада Далипагић.

"Тешко је очувати здрав разум у свему овоме када имате на једној страни потребу да пронађете извршиоце тешких кривичних дјела који се доводе у везу са аутомафијом, а са друге стране очувати овај поступак фер и правичан. Ја сам апеловао да ипак заштитимо људе у судници", изјавио је адвокат Ениса Мандала Владо Адамовић.

Тужилац је три сата читао оптужницу и није завршио набрајање свих покрадених возила. Према наводима тужиоца, оптужени су у углавном ноћне акције, кретали наоружани. Тако је у августу 2016. године у размјени ватре са полицијом која их је спријечила у крађи, тешко рањен Сава Петричевић из Мокрог који је касније преминуо од задобијених рана.