latinica  ћирилица
13/11/2018 |  14:24 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Међед: Побољшати систем заштите и спашавања од поплава

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед одржао је данас у Броду низ састанака о побољшању система заштите и спашавања од поплава на подручју те општине и осталих заједница које гравитирају уз ријеку Саву, а и даље су угрожене од поплава.
Миле Међед са Илијом Јовичићем - Фото: СРНА
Миле Међед са Илијом ЈовичићемФото: СРНА

"У трећем мјесецу видјели сте колико су угрожени и ту смо да се побољша систем заштите и спашавања, а ажурније се морају укључити и Јавна установа `Воде Републике Српске`", рекао је Међед.

Он је данас разговарао са начелником општине Брод Илијом Јовичићем и његовим сарадницима, а након тога одржан је координациони састанак структура цивилне заштите локалних заједница са територије Подручног одјељења Добој.

"На наш захтјев 9. марта је одржан састанак на којем је разговарано о језеру Дренова, што је специфично и питање за локалне заједнице Прњавор, Дервенту и једним дијелом Брод. Тада смо имали одређене закључке који су у вези са активностима `Вода Републике Српске`, али нисмо још информисани шта је урађено на њиховој реализацији", рекао је Међед.

Он је исткао да ће Републичка управа Цивилне заштите затражити од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и предузећа "Воде Српске" информацију о томе.

Међед је навео да Републичка управа има оформљену и квалитетну јединицу за радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, по европским стандардима и прописима и да ће је ставити на располагање локалној заједници и Рафинерији у Броду, у случају потребе.

Начелник општине Брод Илија Јовичић је рекао да та локална заједница има разлоге да јача своје капацитете ослањајући се на регионалне и више инстанце, у правцу боље заштите и превентивних радњи.

"Ту мислим и на материјално-техничко опремање, стручно оспособљавање за реаговање у одређеним ситуацијама. Имали смо недавно трагедију у Рафинерији нафте, налазимо се уз двије ријеке Саву и Укрину", рекао је Јовичић.

Он сматра да је потребно да "Воде Републике Српске" почну реализацију санације и рехабилитације водоводних објеката који су изграђени прије много година, а за што је Министартво издвојило новчана средства.

Након састанка у згради општине одржана је и показна вјежба "Спасавање у саобраћајним несрећама", у којој су учествовали полиција, Хитна помоћ Дома здравља, Ватрогасна јединица и локална Цивилна заштита.