latinica  ћирилица
13/11/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Наставак дијалога када Приштина почне да се понаша цивилизовано

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће бриселски дијалог бити настављен онда када Приштина прихвати да се понаша цивилизовано и у складу са правилима које је и сама прихватила прије много година.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Он је рекао да Београд жели дијалог са Приштином и да никога не уцјењује евентуалним отварањем нових преговарачких поглавља.

"Не кажемо биће дијалога ако нам отворите два, три, четири поглавља. Учествујемо у дијалогу, али не са онима који крше споразуме које су сами потписали и сваки пут мисле да је то дозвољено и да могу да врше додатни притисак", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, званични Београде жели да вјерује да ће ЕУ и остали којима је стало до дијалога да утичу на Приштину која је недавно повећала таксе за 10 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ и тиме прекршила Цефта споразум.

"Желимо да вјерујемо да ће ЕУ и остали којима је стало до дијалога да утичу на оне којима су помагали у проглашавању независности", рекао је Вучић након састанка са предсједником грчке партије Нова демократија Киријакосом Мицотакисом.

Говорећи о напорима Приштине да постане члан Интерпола и напорима Београда да је у томе спријечи, Вучић је рекао да је то "тешка и готово немогућа мисија".

Он је навео да су и земље које не признају самопроглашено Косово под великим притиском да на гласању буду макар уздржане, како би Приштина имала више гласова који је подржавају.

"Да ли ће они моћи да задрже ту предност? Борићемо се да не. Да ли ћемо успјети? Није лако. Ми сами улажемо у то све што имамо. И свој новац и своје знање. Боримо се и то је оно што можемо. Немамо моћне спонзоре", рекао је Вучић.