latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:58 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Радојичић: Имамо дугорочне планове за развој града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да има дугорочне планове за развој и модернизацију Града, те да од политичке подршке зависи да ли ће имати прилику да те планове и спроведе у дјело.
Игор Радојичић - Фото: СРНА
Игор РадојичићФото: СРНА

"План са којим сам изабран прије двије године је `Бањалука 2025`, а он подразумијева дуготрајне пројекте, за ствари као што је Зелени мост, конгресна дорана, преуређење центра града, те урбанистичке промјене", рекао је Радојичић новинарима, након одржаног "Фејсбук" и "Твитер часа", током којег је преко ових друштвених мрежа одговарао на питања грађана.

Он је напоменуо да је потребно десетак година да би се направиле озбиљна трансформација града.

"Са тимом сам прије двије седмице радио стратешко планирање за период од 2019. до 2024. године, па према томе, ми смо спремни са плановима и за наредних пет до 10 година, али то зависи од политичке подршке. Видјећемо како ће то завршити прво у СНСД-у, па онда и код коалиционих партнера", рекао је Радојичић.

Он је навео да су питања грађана која су стизала путем друштвених мрежа била разнолика, те да су углавном била у вези са темама које се тичу комуналних услуга, саобраћаја, те љубимаца.

"Било је и подијељених питања и ставова, тако да су они који су љубитељи паса питали како да се повећају права животиња, док су други захтјевали да се смањи држање животиња. Исто тако, имамо љубитеље фестивала и гласне музике, те оне којима не смета затварање улица за саобраћај и друге, који се буне против свега тога", рекао је Радојичић.

Он је додао да је нормално да у граду, који има 200.000 становника, грађани имају различите ставове.

"Градска управа гледа да да подршку ономе што би требало да буде шири и општи интерес Града као модерног регионалног и европског центра и у том концепту га развијамо. Тако да град мора да има фестивале, те да повремено буде и буке", рекао је Радојичић.

Он је додао да је преоптерећеност саобраћаја велика, јер има неколико хиљада новорегистрованих возила, које је потребно "склањати" из центра на начин да се паркирање у центру дестимулише.

"Настојимо да кроз концепте зеленог и паметног града усвајамо и нове услуге", рекао је Радојичић.

Говорећи о Хотелу "Палас", чији недовршени дио нарушава уређен изглед центра града, Радојичић је напоменуо да је хотел приватно власништво компаније "Цептер", са којима је Град стално у контакту како би се ријешило питање уређења зграде хотела.

"Прије три мјесеца представници ове компаније су изразили интересовање само за уређење приземног дијела, који је дијелом паркинг, а дијелом пословни простор, а још увијек не показују никакво интересовање за изградњом новог хотела, јер постојећа конструкција не задовољава стандарде нових модерних хотела и треба да се потпуно руши", рекао је Радојичић.

Он је навео да је једно од могућих рјешења било да се уведу додатне таксе за објекте такве врсте које инвеститор или власник из одређених разлога не одржава, али да се Управа града још није одлучила на тако радикалан корак.