latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:20 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

На црвеној потјерници Интерпола 19 држављана БиХ

На црвеним потјерницама Интерпола због тероризма се налази 19 држављана БиХ, од којих двојица имају 23 године, а најстарији 58, пишу "Независне новине".
Интерпол - Фото: илустрација
ИнтерполФото: илустрација

Они су осумњичени за организовање терористичке групе, финансирање терористичких активности, придруживање страним паравојним формацијама и слична кривична дјела.

Лист наводи да су још активне потјернице и за неколико држављана БиХ за које је раније незванично објављивано да су погинули на страним ратиштима, па се претпоставља да званичне потврде о њиховом страдању још нема.

Примјера ради, на Интерполовој страници још је име Насера Арнаута, за кога је прошле године објављено да је, као активни припадник "Исламске државе", са још два држављанина БиХ, убијен у нападу дроном у околини Абу Камала.

Уз остале, на Интерполовој потјерници још је и Алија Кесеровић из Бужима, за којег се одраније зна да је био чобанин Хусеина Билала Боснића, неформалног вође вехабија у БиХ, а који је правоснажно осуђен на седам година затвора.

Кесеровић је, према подацима безбједносних служби, у Сирији од 2014. године. Тај двадесеттрогодишњак се прије неколико година појавио у пропагандном филму "Исламске државе" под насловом "Структура килафета", у којем се та терористичка организација хвали бројним ратним успјесима.

Професор на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву Армин Кржалић сматра да је за безбједност и БиХ, и региона, и европског континента веома важно да што прије буду приведене лицу правде све особе које се нађу на Интерполовој потјерници, не само због тероризма, већ и због других кривичних дјела.

"Тероризам спада у ред тешких кривичних дјела која угрожавају безбједност грађана, али и урушавају економски просперитет, односно развој државе", навео је Кржалић.