latinica  ћирилица
14/11/2018 |  10:45 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Ахметовић и Соколовић суспендовани због "бијелог хљеба"

Предсједништво Независног блока суспендовало је из странке Салка Соколовића и Садика Ахметовића, посланике у одлазећем сазиву Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, због потписивања апелације Уставном суду БиХ којом је затражено враћање "бијелог хљеба".
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Из странке је најављено да ће се о детаљима огласити саопштењем.

Према писању портала "Кликс", најгласнија у захтјеву за суспензију учешћа Соколовића и Ахметовића у органима странке била је члан Предсједништва Независног блока Азра Атагић-Ћатовић, наводећи да су њих двојица за претходне четири године наплатили приближно милион марака  на име плата.

"Били су добри посланици, борили су се и гласали против акциза, за измјену Изборног закона. Зато су били плаћени. Уколико нису имали за основне животне потребе, чланови Предсједништва Независног блока би издвојили новац из личних џепова и осигурали би накнаде за преживљавање наших чланова", наводи Ћатовићева.

Она је оцијенила да је "бијели хљеб" срамна привилегија коју Соколовић и Ахметовић нису смјели тражити, те истакла да Независни блок жели друштво једнаких шанси, поштену државу у којој су сви грађани исти пред законом.

"Све док `бијели хљеб` не буде привилегија свих отпуштених радника, било на буџету или у реалном сектору, никад се нећу сагласити да су неки људи вреднији од других. Све што је по закону не мора бити морално", рекла је Ћатовићева.

Она је додала да је на синоћњој сједници Предсједништва Независног блока гласање било 10 према три, али да је најбитније што је предсједник Независног блока Сенад Шепић био на страни правде и морала.

Једанаест посланика из одлазећег сазива Парламентарне скупштине БиХ упутило је апелацију Уставном суду БиХ којом се тражи враћање такозваног "бијелог хљеба".

Уз Соколовића и Ахметовића апелацију су потписали Заим Бацковић /БПС/, Момчило Новаковић /НДП/, Борислав Бојић /ДНС/, Ђорђо Крчмар /ДНС/, Јован Вуковљак /ДНС/, Ненад Лалић /СДС/, Никола Ловриновић /ХДЗ БиХ/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/ и Мирослав Миловановић /СНСД/.