latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:12 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Утврђен приједлог другог ребаланса буџета од 3,458 милијарди КМ

Влада Републике Српске је на данашњој сједници у Бањалуци утврдила Приједлог другог ребаланса буџета Српске за ову годину у износу од 3,459 милијарди КМ, а предложени оквир већи је за 35 милиона КМ од усвојеног ребаланса буџета за 2018.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Укупни порески приходи износе двије милијарде и 571,7 милиона КМ и већи су за 22,1 милион КМ, или 0,9 одсто, у односу на средства планирана ребалансом буџета Српске за 2018. годину.

"Непорески приходи у предложеном другом ребалансу износе 198,5 милиона КМ, што је умањење за 9,2 милиона КМ, или 4,4 одсто у односу на претходни план", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Укупна буџетска средства, осим пореских и непореских прихода, укључују и примитке у укупном износу од 685,2 милиона КМ, а обухватају и примитке за нефинансијску имовину, од финансијске имовине и задуживања, те остале примитке.

Израду другог ребаланса буџета Српске су условиле измјене у структури реализованих буџетских средстава и издатака, раст прихода од пореза на добит, пријевремена отплата индиректног кредита од Инвестиционо-развојне банке, Фонда здравственог осигурања и Универзитетског клиничког центра Бањалука, принудна наплата старих обавеза од Јавног предузећа "Путеви", као и ефекти примјене измијењеног Закона о порезу на доходак.

Приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у другом ребалансу износе 859,4 милиона КМ, што представља увећање од 28,6 милиона КМ или 3,4 одсто у односу на средства планирана ребалансом буџета Српске за 2018. годину.

Приходи по основу пореза на доходак планирани су у износу од 174,7 милиона КМ, што представља умањење прихода по овом основу за 10 милиона КМ или 5,4 одсто у односу на Ребаланс.

Другим ребалансом обухваћена су и кредитна средства Свјетске банке за реструктурисање Јавног предузећа "Жељезнице Републике Српске". Тим средствима биће измирена дуговања која ово предузеће има за порез на доходак и доприносе, због чега се на позицији доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и порез на доходак у буџету Српске очекује значајан раст прихода.

Губитак прихода од пореза на доходак ће, према Приједлогу другог ребаланса, бити надомјештен значајним растом прихода од пореза на добит.

На расходовној страни другог ребаланса, повећани су расходи за кориштење роба и услуга за 16 милиона КМ, позиција дознака, због исплате једнократне помоћи за кориснике пензија у износу 11,5 милиона КМ, као и расходи финансирања, који су у складу са планом отплате дугова у износу 6,8 милиона КМ.

Влада Српске утврдила је и Приједлог Закона о измјенама закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2018. годину.

Влада Републике Српске суфинансираће пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама Источни Мостар, Костајница, Рудо, Кнежево, Шамац и Петровац.

У општини Источни Мостар биће финансиран пројекат "Реконструкција културно-друштвеног дома" са 25.000 КМ, саопштено је из Владе Српске након данашње сједнице.

Са 20.000 КМ биће суфинансиран пројекат реконструкције водоводне мреже у улицама Ранка Шипке, Устаничкој и Петра Пеције, те изградња канализације у улици Ранка Шипке у општини Костајница.

У општини Рудо истим износом биће суфинансиран пројекат "Мјесна заједница Старо Рудо: бољи путеви предуслов за развој пољопривреде и туризма, постављање јавне расвјете у Устибру и Јелићима, реконструкција омладинске сале, унапређење путне инфраструктуре за бољи живот становника Мјесне заједнице Стргачина и промоцију туризма, уређење центра и Мјесне заједнице Рудо".

Пројекат "Изградња дјечијег игралишта на шеталишту Омар" у општини Кнежево биће суфинансиран са 10.000 КМ, а у општини Шамац са 20.000 КМ пројекат "Изградња четири стамбене јединице за социјално угрожене категорије /Програм за опоравак од поплава - Стамбено збрињавање/".

У општини Петровац са 15.000 КМ биће суфинансиран пројекат изградње топловода до објекта Туристичког информативног центра и развођење гријања.

Влада Републике Српске донијела је данас уредбу о Републичком протоколу којом се оснива овај протокол као служба Владе која обавља стручне, организационо- техничке и друге протоколарне послове за потребе предсједника Републике, предсједника Народне скупштине и предсједника Владе, као и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Протокол ће преузети потребан број запослених из протокола предсједника Републике Српске, Народне скупштине, Владе, као и осталих републичких органа.

Протокол може обављати послове и за потребе осталих институција Републике Српске, на њихов захтјев и уз сагласност Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о начину и поступку финансирања пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2018/2019. години, те за ову годину из буџета обезбјеђује 400.000 КМ.

Влада Швајцарске у сарадњи са Развојним програмом УН /УНДП/ обезбјеђује 420.000 КМ за подршку пројектима јединица локалне самоуправе у оквиру финансијског механизма.

Неутрошена средства из претходних циклуса финансијског механизма у износу од 180.000 КМ биће искоришћена за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у складу са овом одлуком, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Као резултат заједничких активности Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства финансија, Инвестиционо-развојне банке и УНДП-а у области локалног развоја, 2014. године је успостављен финансијски механизам за интегрисани и одрживи локални развој да би била пружена подршка приоритетним пројектима јединица локалне самоуправе, а у сврху унапређења квалитета живота грађана.

На основу добрих резултата овог механизма, Влада Републике Српске је 2016. године донијела одлуку којом се обезбјеђују средства за директну подршку реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе.

Средства за директну подршку реализацији приоритета обезбјеђују се у оквиру финансијског механизма и износе 1.000.000 КМ.

Корисници средстава могу бити јединице локалне самоуправе, јавна предузећа или јавне установе чији је оснивач јединица локалне самоуправе.

Пројекти ових корисника морају да се односе на побољшање доступности и квалитета јавних услуга у јединицама локалне самоуправе, у складу са Стратегијом развоја локалне самоуправе у Републици Српској 2017-2021. године, или на повећање обима и продуктивности, те степена тржишности и финализације пољопривредне производње, у складу са Стратегијом развоја пољопривреде и руралних подручја Републике Српске 2016-2020. године.