latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:33 | Аутор: СРНА

Савановић: Повећање инвалиднина у складу са условима буџета

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је сагласан са иницијативом Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске за повећање личних инвалиднина за 10 одсто у наредној години, ако то буду дозвољавали услови у буџету Републике Српске.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Ресорно министарство је сагласно да се повећају личне инвалиднине за ратне војне инвалиде у Републици Српској, али се морају уважавати реалности буџета да се то реализује, а то зависи од раста и развоја економије Републике Српске", рекао је Савановић Срни.

Према његовим ријечима, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске годишње за борачку популацију издваја 227 милиона КМ.

Савановић је рекао да, ако се узму у обзир средства које министарства здравља и просвјете Републике Српске издвајају по основу бесплатног становања у домовима, уписне политике, осигурања на Заводу за запошљавање, произилази да Влада Српске укупно издваја око 300 милиона КМ на годишњем нивоу за борачку популацију.

Савановић је рекао да се у Републици Српској исплаћује 32.216 личних војних инвалиднина и 20.558 породичних инвалиднина за 50.774 корисника војних инвалиднина.

Према његовим ријечима, за борачки додатак у буџету Републике Српске у овој години планирано је 56,6 милиона КМ, док је за личне и породичне војне инвалиднине планирано да се издвоји 152,8 милиона КМ.

Он је рекао да су Републици Српској 208.354 категорисана борца, од којих 116.353 прве категорије, 14.770 друге категорије, те да укупно има 131.123 борца прве и друге категорије демобилисаних бораца.

Савез организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске упутио је данас Влади Српске иницијативу да у планираном републичком буџету за наредну годину буде пронађена могућност за повећање од 10 одсто личних инвалиднина за ратне војне инвалиде.