latinica  ћирилица
18/11/2018 |  13:45 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Зечевић: Добре шансе да самопроглашено Косово не уђе у Интерпол

Слободан Зечевић из Института за европске студије оцијенио је да постоје добре шансе да самопроглашено Косово не уђе у Интерпол на засједању Генералне скупштине ове међународне полицијске организације, које данас почиње у Дубаију.
Интерпол - Фото: илустрација
ИнтерполФото: илустрација

Зечевић је указао да има више разлога за то да самопроглашено Косово не постане члан Интерпола и као први навео тај да Косово није примљено ни у УН.

- Најчешће је пријем у УН касније посљедица уласка у ове друге међународне организације као што су Интерпол и Унеско - објаснио је Зечевић за РТС.

Он је као изузетак навео Палестину која је примљена у УН, не као држава чланица, него као посматрач, али је на основу тога касније имала аргументе да буде примљена у Интерпол и поред противљења САД и Израела.

- Други аргумент је сам начин пријема у Интерпол. Потребна вам је двотрећинска већина али од изражених гласова, оних који гласају тог дана. Значи, ако неке државе које су против косовске независности не уђу у салу и не гласају то је за нас велики минус - истакао је Зечевић.

У том смислу, сматра Зечевић, битно је лобирање и разговори да државе које не признају Косово буду на сједници и да гласају у складу са својим ставом.

- Ако имате у виду да је око 192 чланице УН, можда нешто мало више Интерпола, значи 85 до 87 је против признања и то далеко од двотрећинске већине - појаснио је Зечевић.

Према његовим ријечима, постоје и политички аргументи јер дио држава које су признале независност самопроглашеног Косова има став да би се побољшала борба против тероризма, трговине наркотицима и осталих облика криминала уколико би Косово било примљено у Интерпол.

- У ствари то нема никакве везе са суштином. Они желе да угурају Косово у Интерпол да би доказали да је нормална држава као и свака друга. То је проблем - нагласио је Зечевић.

Он је указао да би пријем самопроглашеног Косова у Интерпол био и у супротности са Резолуцијом УН 1244.

- УН нису признале Косово као независну државу и у том смислу заиста би био преседан да они уђу сад у Интерпол - навео је Зечевић и упозорио да би Албанци са Космета своје чланство врло вјероватно политички злоупотребили у потпуно друге сврхе.

Он каже да би чланство Косова у Интерпол служило за злоупотребе, за прогон српских полицајаца и војника који су учествовали у операцијама на Косову и за прогон Срба.