latinica  ћирилица
20/11/2018 |  19:28 ⇒ 21/11/2018 | 09:12 | Аутор: РТРС

Из ДНС искључени чланови, распуштен бањалучки одбор

Предсједништво Демократског народног савеза из странке је искључило Недељка Чубриловића и троје посланика који су гласали да он буде предсједник Народне скупштине.

Ново руководство мораће да бирају и бањалучки Регионални и Градски одбор. Санкционисани ДНС-овци најављују да ће се жалити. Не искључују ни могућност оснивања нове странке.

Из странке су искључени Недељко Чубриловић и три посланика који су на сједници Народне скупштине Републике Српске игнорисали већинску вољу чланова Клуба ДНС-а. 

- С обзиром на то, да се изашло из оквира страначког дјеловања, што је најтежа повреда страначке дисциплине, Предсједништво је донијело одлуку да искључи Недељка Чубриловића, Споменку Стевановић, Споменка Стојановића и Милана Дакића из странке - рекао је предсједник ДНС Марко Павић.

Прије краја, сједницу Предсједништва је напустила потпредсједница странке Споменка Стевановић. Каже да ће се са искљученим колегама жалити Главном одбору ДНС-а. Буде ли потребно, тражиће и ванредну скупштину странке.

- Да изабере ново руководство странке и врати ДНС изворним принципима које годинама градимо, а сад је на сцени борба два концепта, тајкунизација и враћање изборним принципима ДНС - каже Споменка Стевановић.

Предсједништво ДНС-а из странке је искључило и предсједника Регионалног одбора Бањалука Дамира Ћопића. Он каже да није изненађен одлуком, јер је јасно говорио да се не може поистовјетити са политиком странке на коју, како каже, доминантно утичу људи из сјенке.

- Ја заиста мислим да господин Павић више не може водити мене, не може ми бити предсједник. Е, сад како ће Главни одбор одлучити, да ли ће вратити нас или да потврди ово, то је сад ствар тог Главног одбора - рекао је Ћопић.

Пресједништво ДНС именовало је повјереништво за Бањалуку, које ће предводити бивши ректор бањалучког Универзитета Станко Станић. Павић је и данас остао при ставу да су расцјеп проузроковали субјекти изван ДНС-а.

- Ја уопште нећу ни да спомињем, ни да критикујем оне који су допринијели оваквом стању у странци, а изван ње су. Њима је то и био циљ и за мене је такво њихово понашање у овом случају легитимно - навео је Павић. 

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је изјавио да му је жао због новонасталих односа у ДНС-а и нада се консолидацији те странке, те наставку заједничког рада на најважнијим питањима.