latinica  ћирилица
21/11/2018 |  09:03 ⇒ 11:46 | Аутор: РТС

Макрон писао Вучићу: Братство по оружју, основ партнерства

Предсједник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо предсједника Републике Француске Емануела Макрона у којем му је захвалио на присуству у Паризу на церемонији, којом је обиљежена стогодишњица примирја у Првом свјетском рату.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Макрон је у писму навео да зна колико је српски народ пропатио током Првог свјетског рата, поднијевши страшне жртве од више од милион и двије стотине хиљада људи, што је чинило готово трећину становништва.

- Желим да одам признање њиховој борби на страни савезница, а посебно Француске на Солунском фронту, о којем се не тако често говори, иако је био одлучујући за окончање тог разарајућег сукоба - наводи се у писму које је достављено Канцеларији предсједника Републике Србије. 

Макрон је написао да жели да предсједник Александар Вучић и српски народ буду у потпуности увјерени у његова залагања да се укаже част и оживи ово сјећање, као што ће то заједно учинити приликом његове посјете Србији 5. и 6. децембра ове године.

- Изражавам жељу да обиљежавање братства по оружју наших двију земаља и жртве наших војника послуже као основа за ново заједничко настојање наших двију држава у оквиру стратешког парнерства, како бисмо још више унаприједили сарадњу, европске вриједности и регионалну стабилност - истакао је Макрон.

Захвалио је на Вучићевом недавном писму у коме му је указао на допринос Владе Републике Србије развоју наставе француског језика и мултилатералне франкофоне сарадње.

- Стално ангажовање Ваше земље током једанаест посљедњих година у својству члана посматрача Међународне организације франкофоније ушло је у нову етапу на самиту у Јеревану у октобру ове године, када сте једногласном одлуком добили статус придруженог члана. Француска је подржала овај избор и понављам нашу вољу да Вам помогнемо на путу промовисања француског језика у Србији и вриједности које су нам заједничке, на чему сам Вам веома захвалан - рекао је Макрон. 

- У очекивању да се с Вама ускоро поново сретнем, молим Вас, господине предсједниче, да примите изразе мог дубоког поштовања - наводи се у писму Макрона Вучићу.