latinica  ћирилица
21/11/2018 |  12:05 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Вучић: Захвалност земљама које нису гласале за самопроглашено Косово

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је данас државама које нису гласале за улазак самопроглашеног Косова у Интерпол, као и оним које су се уздржале, а земљама региона које су гласале против Србије поручио да је добро разумио "ко им је ближи и важнији".
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић)

- Они имају своје пријатеље, и Скопље и Подгорица у Приштини. Њима су Албанци искрени пријатељи. Нама шаљу јасну поруку - ви сте нам другоразредни пријатељи, мање важни или мањи пријатељи. Наш одговор на то јесте да ћемо имати најбољу могућу сарадњу, а њихову поруку смо прихватили и добро разумели ко им је ближи и важнији - рекао је Вучић за Телевизију Пинк.

Вучић је, између осталих, захвалио Румунији, која је гласала за Србију, као и Грчкој, Кини, Русији, Аргентини, Бразилу, Намибији, Мароку, Суринаму и свима који су гласали против уласка Приштине у Интерпол.

- У једном моменту смо мислили да ће Словачка да гласа против нас, па су се уздржали. Хвала им на томе - рекао је Вучић.

Истичући да је било много позитивних изненађења као што је гласање Уједињених Арапских Емирата и Јапана, јединог из Групе седам, који се уздржао, и то први пут.

Вучић је навео да неке земље, које су у уводном дијелу биле против стављања на дневни ред захтјева Приштине, нису ни стигле да гласају у другом кругу.

Он је напоменуо да је постојао огроман амерички притисак на земље Латинске Америке, као и на земље Азије и Европе.

Предсједник Србије нагласио је да је био изненађен гласањем Казахстана, који је подржао чланство Приштине, те да је очекивао да ће се Парагвај уздржати.

- Тражићемо објашњење, не разумем да је било могуће да Казахстан не буде на нашој страни. То је за мене било велико изненађење - рекао је Вучић.

Самопроглашено Косово није јуче примљено у Интерпол, на засједању скупштине те међународне организације у Дубаију.

У другом кругу гласања за пријем самопроглашеног Косова у Интерпол гласало је 68 држава, што је било мање од потребне двотрећинске већине присутних чланица.

Против чланства Приштине била је 51 земља, а уздржало их се 16.