latinica  ћирилица
21/11/2018 |  16:21 | Аутор: РТРС

Шаровић и Црнадак о одлуци Приштине

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је за Кликс да самопроглашено Косово увођењем стоодстотних царина БиХ и Србији дефинитивно руши ЦЕФТА споразум.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Потписивањем споразума ЦЕФТА 2006. године земље су исказале опредјељење да унаприједе трговинску и инвестицијску политику земаља Југоисточне Европе. Потписнице су Албанија, БиХ, Хрватска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Србија и Мисија привремене управе УН-а на Косову, у име самопроглашеног Косова. Уласком у ЕУ Хрватска се повукла из ЦЕФТА.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је одлука самопроглашеног Косова потпуно бесмислена и реваншистичка и да је резултат јучерашњег неуспјеха самопроглашеног Косова да уђе у Интерпол.

- БиХ то није заслужила јер смо се ми понашали принципијелно како смо то годинама радили, односно гласали за чланство у оним организацијама које су дефинисане бриселским разговорима Београда и Приштине и другим за који је сагласан Београд. То је тако већ годинама - рекао је Црнадак за Кликс.

Он је поручио да је ово безобразна одлука самопроглашеног Косова.

- Ради се о директном непријатељском акту. Када некоме уведете таксу од 10 одсто, то може имати економску логику, али такса од 100 одсто је порука да вам је неко са друге стране неко са ким не желите сарађивати - сматра он.