latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:56 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Обиљежен вијек од уласка Српске војске у Бањалуку

Бањалука обиљежава стотину година од уласка Српске војске у град, на Аранђеловдан 1918. Најављена је иницијатива за изградњу спомен обиљежја, у знак сјећања на погинуле српске војнике у Првом свјетском рату.

21. новембар 1918. један је од најсвјетлијих датума у историји Бањалуке. Зато се, кажу потомци и поштоваоци српских бораца, мора његовати култура сјећања на историјске догађаје, какав је улазак српске војске у Бањалуку.

- Након 500 година окупације под турском и аустро-угарском влашћу, народ је коначно дочекао слободу. У војсци Краљевине Србије борило се и 25.000 добровољаца из свих крајева данашње Републике српске и БиХ - поручује Владимир Шеварика, предсједник Републичког удружења потомака и поштовалаца српских бораца у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

У Првом свјетском рату погинуло је око милион и 300 хиљада Срба, више од четвртине српске популације, од којих су 53 одсто били мушкарци старости од 25 до 45 година. Улазак српске војске у Бањалуку значио је и долазак слободе на ове просторе.

- Првог новембра ушло се у Београд и он је ослобођен. 25.000 Срба из БиХ, заједно са борцима из Србије, хтјели су да ослободе све српске просторе. 21. новембра дошли су у Бањалуку - напомиње Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Град Бањалука покренуће иницијативу за изградњу споменика, у знак сјећања на погинуле српске војнике у Првом свјетском рату, најавио је градоначелник Игор Радојичић. Иницијативу су подржали предсједавјући Предсједништва БиХ, Милорад Додик и предсједница Републике Жељка Цвијановић.

- На тај начин треба да захвалимо, али и оставимо генерацијама које ће доћи послије нас управо успомену на то једно вријеме и на слободу која је тада донесена, на жртве које су дате, животе који су положени и да покажемо на који начин Бањалука обиљежава и ту слободу - рекла је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да будуће генерације треба да буду захвалне славној српској војсци, која је ослободила ове крајеве.

- Окупљени смо овдје да покажемо и искажемо своју захвалност свима који су за слободу дали своје животе, окупљени да евоцирамо успомену на ослобођење Бањалуке прије 100 година - поручио је Додик.

Поводом обиљежавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку на Аранђеловдан 1918, у Храму Христа Спаситеља служена је света архијерејска литургија. Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. ослободила Београд. Током новембра српска војска ослободила је и највећи дио територије БиХ, а на Аранђеловдан ушла у Бањалуку.