latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:35 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

"Мектић је срамота за Србе, треба одмах да поднесе оставку"

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик те партије у Представничком дом Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац позвао је "одлазећег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да престане да трује јавност и шири неистине путем сарајевских медија, као и да одмах поднесе оставку на министарску позицију".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Мектић сваким својим медијским иступом доказује да је био и остао слуга Бакира Изетбеговића и појединих страних званичника у Сарајеву. Убаце марку или долар, навију га као играчку и Мектић прича. Он је срамота за Србе и Републику Српску и треба одмах да одступи са позиције министра", рекао је Кошарац за Срну коментаришући Мектићев интервју за сарајевску телевизију Н1.

Према ријечима Кошарца, "прва велика лаж коју је Мектић изговорио јесте да СНСД има 'снажан утицај на правосудне институције на нивоу БиХ'".

"То је одвратна неистина којом Мектић покушава да оправда гомилу клевета које је пуне четири године износио на рачун институција и највиших функционера Републике Српске. Права истина је да СНСД никада није подржао ниједан извјештај о раду Тужилаштва БиХ, за разлику од Мектићевог СДС-а чији су посланици прошле године, гласајући уздржано, свјесно омогућили да у Представничком дому тај извјештај добије 'зелено свјетло' у другом кругу гласања", рекао је Кошарац.

Он је појаснио да Мектић тешко обмањује јавност тврдећи да је цијела Парламентарна скупштина БиХ крива због непостојања парламентарног надзора над Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ.

"Оно што је истина јесте да су посланици СДА и СДС-а у јулу прошле године, с циљем заташкавања афере прислушкивања највиших званичника Србије, с позиције предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА смијенили Николу Шпирића. Након тога те двије партије опструисале су рад те комисије и успоставиле потпуну контролу над радом ОБА, која годину и по дана ради без икаквог парламентарног надзора", упозорио је Кошарац.

Он је подсјетио да су се посланици и делегати СНСД-а, у знак протеста против смјене Николе Шпирића и одсуства парламентарног надзора над радом ОБА, повукли из свих комисија у парламенту БиХ.

"Директор те агенције Осман Мехмедагић Осмица и његов шеф Бакир Изетбеговић радили су шта су хтјели јер су имали пуну сагласност такозваног српског кадра у ОБА и Драгана Мектића. Примјер те сарадње је и одлука о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину, као и афера са листама људи из Србије којима је требало забранити улазак у БиХ, а коју Мектић сада покушава да заташка", нагласио је Кошарац.

Он је додао да Мектић, по налогу СДА и странаца, крије и заташкава бројне друге информације, попут оних о броју миграната, као и о стварном броју терориста из ИСИЛ-а који су, заједно с осталим мигратима, ушли у БиХ.

"Због свега о чему мјесецима говоримо, биће испитана улога Мектића и људи из његовог министарства у продуковању мигрантске кризе у БиХ", најавио је Кошарац.