latinica  ћирилица
22/11/2018 |  13:18 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Бањалука у најужем избору за "Европску престоницу културе 2024."

Град Бањалука ушла је у ужи избор за Европску престоницу културе 2024. године, објављено је на званичном сајту Европске комисије.

У ужи избор, поред Бањалуке, ушао је и Мостар, као и град Бодо у Норвешкој.

Ови градови до краја љета 2019. године морају завршити своје пријаве.

Панел независних стручњака поновно ће се састати у другој половини 2019. године да би дао своју коначну препоруку о Европској престоници културе 2024.

Овим избором отпали су Сребреница и Тирана, који су такође конкурисали за Европску престоницу културе 2024.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ово признање показује капацит града и да је екипа која је радила на припреми апликације способна да изњедри овакав пројекат и квалификује се на европском нивоу.

Он је истакао да је то резултат рада и труда градске администрације и бањалучке културне сцене у протеклих више од годину дана, те нагласио да су у овом избору вредноване идеје и квалитет, а не нешто друго.

- Град који је у одређеним круговима сматран фаворитотом - Тирана, није ни прошао даље, иако има највећи финансијски капацитет - рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да ће у наредних годину дана Управа града дорађивати апликацију, уколико буде примједби Европске комисије.

- Прошли смо у финале и имамо годину дана да даље радимо на пројекту Европске пријестонице културе 2024. године - додао је Радојичић.

Он је подсјетио да је формиран тим за апликацију пројекта "Европска пријестоница културе Бањалука 2024", те да је у марту прошле године градска Скупштина донијела одлуку о кандидатури.

- Годину и по дана се радило на пројекту, а резултат тога је усвојена Стратегија културе града за наредних 10 година и наша књига апликација "Супротности се привлаче" - рекао је Радојичић.

Он је захвалио и млађим партнерима градовима Бихаћу и Јајцу, који са неколико пројеката учествују у апликацији заједно са Бањалуком.

Више информација погледајте на овом линку.