latinica  ћирилица
22/11/2018 |  14:58 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Павић: У правосуђу БиХ судила политика

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је одлуком о поновном отварању истраге у случају "Добровољачка улица" потврђено да је у ранијем случају обустављања истраге "судила политика".
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

"У правосуђу суди право, а овдје је судила политика", истакао је Павић.

Он је истакао да ранија одлука о обустављању истраге у случају "Добровољачка улица" представља крах правосуђа БиХ.

Према његовим ријечима, оно што се дешавало када су у питању ратни злочин, Хашки трибунал, Суд и Тужилаштво БиХ је апсурдно и не приличи правосуђу.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је донијело наредбу о поновном отварање истраге против пет лица у предмету "Добровољачка улица".

Уставни суд БиХ је на сједници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић, мајке Здравка Томовића и сестре Обрада Гвозденовића који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.

У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.