latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:40 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Симболичан сусрет потомака Гаврила Принципа и Франца Фердинанда!

Овогодишњи јубилеј- стотину година од завршетка Првог свјетског рата обиљежио је и један више него симболичан сусрет. Симболичним руковањем у Грацу, помириле су се породице Гаврила Принципа и Франца Фердинанда, чије су судбине заувијек спојене атентатом у Сарајеву 1914.године.

Бранислав Принцип, унук Николе Принципа, рођеног брата Гаврила упознао је 11. новембра ове године Аниту Хохенберг, чукунунуку аустријског надвојводе Фердинанда и том приликом су разговарали о историјском догађају који је био повод за најстрашнији рат до тада, а који је заувијек обиљежио судбине њихових породица.

"Њен дјед је остао као дјечак без оца у сред ратног вихора, моја фамилија је имала много проблема послије атентата, преживјели су тај прогон и некако се то чак касније одразило. Мој дјед је убијен почетком Другог свјестског рата само зато што је рођени брат гаврила принципа", истакао је Бранислав Принцип.

Грац није случајно одабран као симболично мјесто сусрета, јер је важан за обје породице.

У овом граду Анита управља породичним дворцем Арстетен гдје су сахрањени Франц Фердинанд и Софија, а Браниславов дјед Никола је у њему завршио студије медицине, након што је од Аустрије добио стипендију. Ту је упознао и своју супругу, Браниславову баку.

"То јесте мало необично, али треба имати у виду околност да је Аустрија послије Првог свјетског рата постала Република и да су они Хабзбуршку династију гледали као на свој проблем. Доживјели су га као своје ослобођење", истиче Принцип.

Од личних предмета Гаврила Принципа породица баштини само неколико фотографија, међу којима је једна дјевојке Марије.

Анита је пренијела Браниславу да Фердинандов син није осуђивао Гаврила.

"Анита ми је рекла да је њен дјед наводно писао Гаврилу у затвор, само што она нема доказ за то, нема сачувано ни писмо нити има доказ да је то он икада примио, у коме он као дјечак пише и опрашта и разумије тај догађај као сплет политичких околности. Она каже да никада није имала тај лични анимозитет", наводи Принцип.

Бранислав и Анита договарају да ове године заједно посјете Сарајево, а у Новом Саду треба да буде обиљежена стогодишњица примирја перформансом умјетнице Јоко Оно и Егзита.