latinica  ћирилица
26/11/2018 |  07:25 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Подршка Вишковићу од пензионера и удружења проистеклих из Отаџбинског рата (ФОТО)

Влада Српске наставиће да, са пуним уважавањем, признаје и штити права свих грађана, који су заслужни за стварање Републике Српске, поручио је мандатар Радован Вишковић, након састанака са удружењима, проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата. У оквиру консултација за састав нове Владе, Вишковић је разговарао и са представницима Удружења пензионера и Удружења ампутираца. Од свих је добио подршку, али и чуо њихова очекивања и неке од захтјева новој влади.

Замјеник предсједника Удружења "Ветерани Републике Српске" Доброслав Шурбат рекао је да је ће ово удружење наставити да инсистира да се одреди амандман на Устав Републике Српске, како би борци Републике Српске заузели своје мјесто у Уставу.

Шурбат је навео да тај амандман осигурава да припаднике Војске Републике Српске и чланове њихових породица штити Устав Републике Српске у складу са законом.

"Сматрамо да српско јединство које се може видјети по броју народних посланика у парламенту Српске испуњава услов за двотрећинску већину, као и доношење одлука које би могле подразумијевати и распакивање и измјену Устава", рекао је новинарима Шурбат након консултација са мандатаром за састав нове владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Предсједник Удружења ампутираца Жељко Волаш рекао је да је неопходно у наредном периоду радити на побољшању квалитета живота корисника овог удружења, кроз различите механизме.

"Неки од тих механизама су повећање основице за инвалиднину, затим оснивање борачких задруга и сличних пројеката, а надамо се да ће бити донесени и закон о социјалном предузетништву, који је предуслов за постојање тих задруга", рекао је Волаш након консултација са мандатаром за састав нове владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Бањалука - Вишковић са представницима Удружења ампутираца "УДАС" (Фото: СРНА)

Предсједник Савеза удружења цивилних жртава рата Републике Српске Душан Бабић изјавио је данас након консултација са мандатаром за састав нове владе Српске Радованом Вишковићем да је приоритет Савеза да се распише конкурс по питању формалног запослења инвалида.

Бабић је подсјетио да је Влада Српске прошле године одобрила 300.000 КМ подстицаја за ту сврху, те да је конкурс требало да буде расписан прошле године у оквиру Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске из Приједора, али да то није реализовано.

"Надам се да ће то бити реализовано, ако не до краја ове године, онда у првом кварталу наредне године", рекао је Бабић.

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је представницима Савеза удружења цивилних жртава рата Републике Српске да ће нова Влада бити отворена за сарадњу, партнерство и разумијевање потреба те популације.

Бањалука - Вишковић са представницима Савеза удружења цивилних жртава рата Српске (Фото: СРНА)

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић током разговора са представницима Савеза логораша Српске истакао је да ће Влада наставити да, са пуним уважавањем, одаје признање и штити права свих грађана који су заслужни за стварање Републике Српске.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је данас да би нова влада Републике Српске морала ријешити питање бањског лијечења логораша, њиховог стамбеног збрињавања, те да је неопходно поштовати Закон о цивилиним жртвама рата.

"Познавајући мандатара за састав нове владе Републике Српске Радована Вишковића увјерен сам да ће добро радити посао и бити један од бољих премијера", рекао је Дукић новинарима у Бањалуци, након консултација са Вишковићем.

Вишковић са представницима Савеза логораша (Фото: СРНА)

Вишковић се састао са представницима Удружења жена жртава рата Републике Српске. Представнице Удружења упознале су мандатара о активностима и програмима које је ово удружење реализовало у претходном периоду, те изразиле захвалност Владе Српске на подршци, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је изразио увјерење да ће институције Српске наставити да пружају подршку и заштиту женама жртвама рата, с пуним разумијевањем за све категорије становништва које су учествовале или страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједница овог удружења, Божица Живковић Рајилић, вјерује да ће нова Влада подржати рад Удружења, као што је радила Влада предвођена Жељком Цвијановић.

- Обавијестили смо мандатара Радована Вишковића да смо имали максималну подршку и разумијевање Владе Српске предвођене Цвијановићевом, јер смо остварили сва права - рекла је Рајилићева и додала да би након формирања нове Владе требало да буде одржан посебан састанак представника Удружења са Вишковићем, с циљем ванредне подршке жртвама рата.

Вишковић са представницима Удружења жена жртава рата (Фото: РТРС)

Мандатар се претходно састао са представницима Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске.

Предсједавајући Предсједништва овог савеза, Драган Врховац рекао је да Савез тражи од Владе повећање личних инвалиднина за 10 одсто. Он је навео да су захтјеви Савеза и усвајање уредбе о стамбеном збрињавању, те да у буџету Српске за 2019. годину буду планирана средства која би послужила да се приоритетно стамбено збрину ратни војни инвалиди који су у најтежој ситуацији.

Вишковић са представницима Савеза организација и удружења РВИ (Фото: РТРС)

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је на састанку мандатара и представника Савеза организација и удружења ратних војних инвалида разговарано о будућим плановима и активностима нове Владе, с освртом на унапређење положаја и права ратних војних инвалида.

Вишковић је истакао да је ће нова Влада бити отворена за сарадњу, иницијативе и приједлоге и да ће се у складу са економским развојем радити на унапређењу стечених права и програмима подршке.

Вишковића се састао и са представницима Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Ова организација затражила је од мандатара убрзање процеса тражења несталих Срба у БиХ и процесуирање ратних злочина почињених над Србима, рекао је предсједник ове организације Недељко Митровић.

Митровић је рекао да очекује да ће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик иницирати тему тражења несталих Срба и процесуирање ратних злочина.

Вишковић-Републичка организација породица заробљених и погинулих (Фото: РТРС)

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је на састанку оцијењено да је партнерство Владе Српске и удружења проистеклих из Oдбрамбено-отаџбинског рата базирано на пуном уважавању, одавању признања и његовању сјећања на све грађане који су заслужни за стварање Републике Српске.

Вишковић је истакао да ће и нова Влада наставити да, на бази дијалога, уважавања приједлога и сугестија, дјелује у правцу унапређења положаја, статуса и права ових категорија становништва.

Претходно, мандатар се састао са представницима Борачке организације Републике Српске на челу са предсједником ове организације Миломиром Савчићем.

На састанку је изражено увјерење да ће Влада наставити да пружа институционалну подршку раду организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те је наглашено да заштита права свих категорија становништва које су учествовале у стварању Републике Српске остаје трајно опредјељење и обавеза институција власти.

Вишковић је представио програмска начела на којима ће се базирати рад Владе у наредном периоду, те изразио увјерење да ће бити настављена добра сарадња и подршка унапређењу положаја борачке популације, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Савчић је након састанка рекао да ће БОРС подржавати будућу Владу Српске и друге републичке институције у вези са питањима од интереса за Српску.

Вишковић са представницима БОРС-а (Фото: РТРС)

Претходно је одржан консултативни састанак мандатара са представницима Удружења пензионера Српске.

Представници пензионера изразили су очекивање да ће нови сазив Владе Српске наставити да ради на дефинисању одговарајућих рјешења која се тичу унапређења положаја најстарије популације. Истакли су да је у протеклом периоду обезбијеђено повећање, те стабилност исплате пензија преласком на трезорски систем, и изразили очекивања да ће нова Влада Српске наставити да ради на дефинисању одговарајућих мјера која се тичу унапређења положаја пензионера у Српској.

Вишковић је истакао да ће економска и социјална стабилност бити приоритети у раду Владе Српске, те да ће се у дефинисању програма и мјера уважавати ставови и мишљења свих партнера у друштву.

На састанку је било ријечи и о програму рада и активностима на којима ће се радити у будућем периоду, као и стратешким циљевима нове Владе Републике Српске. Оцијењено је да је партнерски однос Владе и Удружења пензионера током претходних година резултирао мјерама које су довеле до побољшања положаја пензионера у Српској, обезбијеђена редовност испалта пензија и повећања, те је изражено увјерење да ће се у наредном периоду наставити са дефинисањем и провођењем мјера с циљем унапређења система пензијско-инвалидског осигурања, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић са представницима Удружења пензионера (Фото: СРНА)

Делегацију Удружења пензионера предводио је предсједник ове организације Раде Ракуљ. Ракуљ је рекао да је на састанку са Вишковићем договорио да ће пензије пратити раст плата.

Он је рекао да је на том плану достигнут ниво учешћа од 43,5 одсто просјечне пензије у просјечној плати.

"Тај ниво ћемо пратити и мандатар је спреман да на том проценту, као најнижем нивоу, заједно дјелујемо. Дакле, могући су и други проценти, али не нижи од овог", истакао је Ракуљ.