latinica  ћирилица
30/11/2018 |  10:57 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

"Само у немогућој БиХ дешавања у Предсједништву нису државни удар"

БиХ и јесте немогућа због тога што је у њој све могуће, попут тога да буде разоружано обезбјеђење предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и украдена застава Републике Српске испред његовог кабинета, а да то није државни удар, наводи универзитетски професор Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs) -
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs)

Кецмановић указује да то што је ноћу украдена застава Републике Српске испред Додиковог кабинета свједочи о томе колико у Сарајеву држе до представника Српске у Предсједништву БиХ, макар он текућих осам мјесеци био и на челу "заједничке државе".

Он је подсјетио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић само двије седмице након инаугурације нових чланова Предсједништва БиХ прешао на ратну реторику и у Зеници позвао Бошњаке на збијање редова пред "опасношћу из заграничног сусједства", поручивши да ће БиХ бранити од Србије и Хрватске.

"Нити ће Хрвати у Херцег-Босни бранити БиХ од Хрватске, нити Срби у Републици Српској од Србије. Бранити се може једино оно што се контролише, а за Бакира је то пет кантона са бошњачком већином које ни унутар БиХ, ни из Хрватске, ни из Србије нико не оспорава", навео је Кецмановић у тексту за "Политику".

Он наглашава да ће Изетбеговић, "да би бранио цијелу БиХ од сусједа", прво морати да освоји 75 одсто територије које настањују Срби и Хрвати и покори више од пола популације БиХ да би ликвидирао "пету колону".

Кецмановић је подсјетио на једну од сједница ратног Предсједништва тадашње БиХ у јуну 1992. године када је на питање зашто у командној структури такозване Армије БиХ нема Срба, а тек је понеки Хрват, начелник штаба Сефер Халиловић војнички кратко одговорио "муслимански борци, који чине већину, не прихватају да им командује неко други".

"На потпитање: `Како то онда може да се зове Армија БиХ?` генерал није имао одговор, а Алија је дао паузу која и данас траје", констатовао је Кецмановић.