latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:33 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Башић: Завршен технички пријем, извјештај позитиван

Директор Јединице за изградњу државног затвора Зоран Башић потврдио је Срни да је од Унис института за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева добио информацију да је завршен технички пријем затвора у Источној Илиџи и да је сачињен позитиван извјештај.
Зоран Башић - Фото: илустрација
Зоран БашићФото: илустрација

"Јуче смо добили усмену информацију и сада чекамо да нам буде достављен писани извјештај `Унисове` комисије за технички пријем", рекао је Башић и додао да извјештај треба да буде достављен и општини Источна Илиџа.

Он је напоменуо да ће Јединица за изградњу престати са радом крајем године, а да је стављање затвора у функцију у надлежности Министарства правде БиХ и Савјета министара.

Савјет министара требало би да на сједници у понедјељак, 3. децембра, утврди датум почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Министарство правде БиХ предложило је Савјету министара да Завод за извршење кривичних санкција званично почне да ради 1. јануара наредне године.

Предложено је и да управник Завода буде именован у року од шест мјесеци.

Министар правде Јосип Грубеша раније је рекао да ће, након техничког пријема, бити именован вршилац дужности управника који ће Савјету министара послати правилник о систематизацији радних мјеста.

Камен темељац за изградњу ове васпитно-поправне установе постављен је 2006. године, а рад по новом пројекту почео је 2010. године. Укупна вриједност пројекта је око 40 милиона евра.

Отварањем затвора у Војковићима у општини Источна Илиџа, БиХ ће добити најсавременију и најсигурнију затворску установу, у односу на све друге сличне намјене у земљи, али и на Балкану.

Ово ће бити једини затвор на нивоу БиХ који ће испуњавати европске стандарде за смјештај осуђених, што је посебно значајно ако се узме у обзир чињеница да ентитетске заводе карактерише проблем прекобројности и неадекватних капацитета.

У Завод за извршење кривичних санкција притвора и других мјера БиХ, капацитета 348 мјеста, биће смјештени осуђеници и притвореници Суда БиХ.