latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:19 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

И даље непознато које ће партије бити дио већине у Федерацији БиХ

Иако је од одржавања избора прошло више од мјесец и по дана, у Федерацији БиХ се још не зна које ће странке бити дио већине.

Још се не зна ни да ли ће из власти изостати и они који су након избора тврдили да се без њих не може. У Мостару су се данас састали лидери СДА и ХДЗ-а, изгледа тек да један другом предоче програмске приопритете, без конкретног одговора- хоће ли ове двије странке бити дио нове власти.

Изборни закон који обезбјеђује да један народ другом не бира представнике, приоритет је над приортетима Драгана Човића. Након састанка са Изетбеговићем констатовао је да су се око тога сложили, али не и да су се договорили.

"Желимо да осигурамо легитимност да се више никада не деси ово што се сад десило, као што је хрватски члан Предсједништва и расправа коју водимо око Дома народа", рекао је Човић.

Приоритети Бакира Изетбеговића су каже мир, европске реформе и масовна изградња. Лидер СДА Човићу је обећао да ће се потрудити и око његових приоритета, али каже базираних на Уставу, пресудама уставног суда и Стразбура.

"Ово што тражи ХДЗ тешко је искомбиновати са правима свих да се кандидују, али није немогуће. То вам је као Рубикова коцка, али и њу неко зна сложити", истакао је Изетбеговић-

Из Мостара и порука да власт без ХДЗ-а и СДА није немогућа, али и да је врло нерационална. Заједнички блок странака- СДП, ДФ и Наша странка, који се својски труде да у кантонима праве власт без СДА, наводно су одлучили да ће преговарати и са овом странком, али и ХДЗ-ом. 

"Спремни смо разговарати и са ХДЗ-ом, али као блок не појединачно. Како ће бити у овом тренутку нико не може потписати. Сви за себе мисле да су фактор и да без њих не може", изјавио је предсједник ДФ-а Жељко Комшић.

Фахрудин Радончић нема ништа против да прави коалицију са блоком ове три странке и ХДЗ-ом, али само ако не буду коалирали са СДА. Тада би радије преузео палицу лидера опозиције у другом ентитету.

"Ни математички, а ни политички ХДЗ се не може избјећи. То не можемо промјенити, чак ни да желимо", додао је Радончић.

Очита је дакле борба за просту математичку већину, и за позиционирање у власти мада у јавности политички субјекти Федерације БиХ говоре како имају и програме за дуго очекиване промјене.