latinica  ћирилица
02/12/2018 |  12:40 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Симић: Нема потврде састанка са Ханом, остајемо у згради скупштине

Не назире се крај кризи на Косову и Метохији. Уочи сутрашње посјете Европског комесара за преговоре о приступању Јоханеса Хана Приштини, посланици Српске листе затворили су се у просторије косовског парламента у којем траже састанак са Ханом.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да је Хан обавијештен о протесту, али да још нема потврде да ће се састати са њима током сутрашње посјете Приштини.

Уље на ватру, ионако затегнутим односима Београда и Приштине, долио је потпредсједник Владе самопроглашеног Косова Енвер Хоџа изјавом да је са представницима земаља региона разговарао о стварању пакта против Србије.  Након бурних реаговања из Србије, али и региона, вечерас је поручио да је та изјава извучена из контекста.

Дванаести дан од практичне забране увоза српских производа, подизањем царинских стопа на 100 одсто - у јужној српској покрајини велики проблеми. Док се званични Београд нада конкретној реакцији међународне заједнице на економску мјеру Приштине, која би могла досвести до хуманитарне катастрофе, Срби на Космету имају све мање стрпљења.

- Данас смо се затворили у просторијама Скупштине Косова како бисмо захтијевали хитан састанак са представником Европске уније који долази у Приштину, Јоханесом Ханом, и упознали га са ситуацијом и потенцијалном хуманитарном кризом, рекао је Игор Симић, посланик Српске листе у парламенту самопроглашеног Косова.

Због праћења развоја ситуације одржана је још једна ванредна сједница Кризног штаба политичких лидера Срба на сјеверу Космета. С обзиром на то да раније није најављен састанак Хана са политичким представницима Срба, Српска листа стала је уз своје послнике.

- Сав српски народ биће уз наше посланике који се боре за нашу будућност, њихова борба, демократска, мирна и легитимна нама живот значи, истакао је Горан Ракић, предсједник Српске листе.

А управо од Ханове посјете Срби очекују много. Изненадно, а према писању РТС-а, Хан ће прије Приштине свратити у Београд. Осим о европским интеграцима, са предсједником Србије, на двочасовном састанку разговараће о проблемима на релацији Београд-Приштина. То би требала бити кључна тема и на састанцима у Приштини, гдје се очекује да понови став Европске уније, али и да додатно нагласи хитну потребу смиривања ситуације и спуштања тензија.

- Све је ово један неподношљив притисак, једна неподношљива брзина наметнута до те мјере да ви дневно имате објаву рата између Срба и Албанаца и закључење вјечног мира. Сада смо у фази тог рата и нико жив не зна шта је сутра, smatra Живојин Ракочевић, новинар.

Стабилизацији ситуације не доприносе ни практично отворена признања Тирене о намјери стварања велике Албаније, али ни изјава замјеника предсједника Владе самопроглашеног Косова, Енвера Хоџаја, загребачком “Веречњем листу“ у којој тврди да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије, коју је назвао фактором дестабилизације чији је једини циљ припајање Републике Српске.

- Ови позиви могу бити само позиви за нестабилност у региону, да се учини нешто што је противно интересима, чак и угрожавању безбједности српског народа, не видим другачије како то могу, нагласио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

Приштинске власти блокирале су чак и улазак конвоја са хуманитарном помоћи, коју је за Косовску Митровицу прикупила Унија жена са Врачара. Оне су враћене са граничног прелаза Јариње уз образложење да - угрожавају безбједност.