latinica  ћирилица
02/12/2018 |  20:15 ⇒ 03/12/2018 | 08:50 | Аутор: РТРС

Чланови распуштеног бањалучког ДНС-а формирају нову странку

Чланови распуштеног Градског одбора ДНС-а Бањалука изгласали су излазак из странке и формирање нове политичке партије у наредном периоду.

Доскорашњи секретар бањалучког ДНС-а Боран Босанчић истакао је да Градски одбор не прихвата одлуке Предсједништва странке, њеног лидера Марка Павића и људи окупљених око њега, те пуну подршку дају искљученим члановима ДНС-а.

Око 250 чланова распуштеног бањалучког градског одбора ДНС-а, предсједници и потпредсједници мјесних одбора подржали су одлуку о напуштању странке и формирању нове политичке партије. Донедавни предсједник Градског одбора Недељко Чубриловић захвалио се на подршци поручивши да би странку требало регистровати до краја године.

- Морамо да направимо прије тога статут и политички програм и обезбиједити простор, име, поруку као и симбол странке, и све то за неколико дана. Али сигуран сам да ћемо успјети, јер имамо широку подршку, рекао је Недељко Чубриловић, секретар распуштеног Градског одбора ДНС Бањалука.

Иако имају подршку, Чубриловић истиче да није лако напустити странку и причу у којој су учествовали 20 година. Ипак, разлози за тако нешто су, кажу, јасни - странка се удаљила од изворних принципа. Независном демократском клубу, који ће дјеловати у Народној скупштини, дају пуну подршку.

- Ми сматрамо да ДНС није на својим изворним принципима. Тражили смо да се ДНС врати изворним принципима, а да политику не воде људи који су у странци пола године, да се окренемо обичном члану, гласачу, бирачу, али очито нисмо наишли на разумијевање, истакао је Боран Босанчић, доскорашњи предсједник Регионалног одбора ДНС.

Тражили су да се о одлукама Предсједништва изјасни Главни одбор странке, али сједница још није заказана. Босанчић сматра да је ријеч о тактизирању - очигледно је, каже, да неко жели да припреми већину. Зато је план да нову политичку организацију формирају прије сједнице Главног одбора.

Нови политички субјекат његоваће, каже, изворне принципе странке, остаће вјерни идеји ДНС-а, али не и њеном руководству.