latinica  ћирилица
03/12/2018 |  10:42 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Осигурати сталну бригу и подршку особама са инвалидитетом

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, да је Српска у законодавном процесу када је ријеч о овој категорији грађана донијела позитивна законска рјешења усклађена са конвенцијама УН и европском праксом, али да контролни органи морају појачано да прате њихово спровођење.
Недељко Чубриловић - Фото: РТВ Слобомир
Недељко ЧубриловићФото: РТВ Слобомир

"Положај особа са инвалидидетом у Репубици Српској није на завидном нивоу, али се институтуције труде да се тај положај унаприједи, посебно када је ријеч о укључивању особа са инвалидитетом у друштвене процесе", навео је он.

Чубриловић је напоменуо да је, нажалост, још ниска стопа запослености особа са инвалидитетом, иако је управо то основни предуслов да се ти људи осјећају вриједним, корисним и потребним заједници.

"Управо на том питању морамо сви заједно да радимо много у наредним годинама", истакао је Чубриловић.

Чубриловић је додао да је потребно осигурати сталну бригу и подршку особама с инвалидитетом, посебно кроз њихово радно оспособљавање и укључивање у нормалан живот, саопштено је из парламента Српске.

"Свако у свом капацитету треба да учини све да особе с инвалидитетом не буду занемарене, да им се прије свега омогући приступачност објектима, градском превозу, али и едукација, запошљавање и већа подршка. Хуманост друштва мјери се према односу које има према такозваним рањивим категоријама становништва, а сигуран сам да смо ми зрело, одговорно и хумано друштво које ће знати на прави начин да одговори на проблеме свих својих грађана", закључио је Чубриловић.