latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:59 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Гацко: Комунално предузеће и Водовод у штрајку

У Гацку су штрајковали запослени у два локална предузећа, а скупштинско засједање напустила је опозиција.

Штрајк запослених у Комуналном предузећу и Водоводу, чији је већински власник Општина, услиједио је послије бројних упозорења о тешком стању, а кулминирао неисплаћивањем четири плате. Послије разговора са општинским руководством, новац за двије плате обезбијеђен је радницима Комуса, док ће радници Водовода причекати на исплату.

Због неусвојеног приједлога СНСД-а, да тај проблем буде уврштен у дневни ред локалне скупштине, одборници те и других опозиционих странака напустили су сједницу.

Посљедњу плату запослени у Комусу и Водоводу примили су за јул. Комуналци кажу да није било другог начина, осим дводневног штрајка, да дођу до својих зарада.

- Надамо се да ћемо у току дана добити двије плате, то су били захтјеви да се крене са радом. Начелник је потписао вирман, ваљда се помјерило нешто са мртве тачке - истиче Милан Шупић, предсједник Штрајкачког одбора Комуса.

Комуналци дио новца сами зарађују, дио стиже из издвајања РиТЕ Гацко, а највећи дио из Општине.

- Плате нису велике, има и виших плата оних што су на функцијама, само да је редовно - напомиње Миленко Радмиловић,  предсједник Синдиката ЈП Комус.

За разлику од Комусових, радници Водовода обуставом рада упозорили су локалну власт. Тврде да алармантно стање траје годинама. Немају довољно посла, слабија је наплата рачуна, а имају и прекобројних радника.

- Одемо у општину, разговарамо, они кажу нема пара и тако већ годинама. Гацко је општина која има највећи буџет по глави становника, а наше лоше стање траје посљедњих четири-пет година - причаБошко Бејат, радник ЈП Водовод а.д.

Начелник општине, Милан Радмиловић, у неформалном разговору, обећао је за сутра исплату дијела зарада. Признаје да су цијене комуналних услуга и утрошене воде изузетно ниске, а наплата половична. Тврди да око 70 одсто новца општина издваја за та два предузећа. Прекобројне, каже, неће отпуштати, али ће бити смањења по другим основама. Цијене комуналних услуга биће повећане.

- Ова два предузећа имају више радника него што је потребно за обављање дјелатности. На све ово утицала је социјална политика, али и ниске цијене, односни ниска база наплате од грађана тих услуга - истиче Радмиловић.

Из опозиционог СНСД-а захтијевали су да се проблематика Комуса и Водовода нађе на дневном реду. Тражили су и смјену начелника Одјељења за просторно планирање. Прегласани су, и напустили су сједницу локалне скупштине.

- Што је гатачки Водовод пред стечајем, а скупштинска већина не жели обраћање Синдиката одборницима и јавности Гацка, слично је и у Комусу. Сви смо свједоци у каквом урбанистичком хаосу живимо - поручује Синиша Шуковић, одборник СНСД-а.

Након што је опозиција напустила сједницу, владајући су усвојили ребаланс буџета од 11,4 милиона КМ, у шта је урачунат и кредит од два милиона, и нацрт буџета за наредну годину од 10,1 милион КМ.