latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ у фази усклађивања правосуђа са ЕУ стандардима

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија изјавио је данас у Мостару да је БиХ тренутно у фази усклађивања стандарда правосуђа са стандардима ЕУ, користећи механизме ЕУ који се огледају кроз препоруке под називом "Пир ривју" /Peer review/.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

Тегелтија је уочи четврте годишње конференције ВСТС-а рекао да је у протеклих годину дана учињено много у правосуђу, а међу најважнијим активностима је Акциони план за спровођење "Пир ривју" препорука Европске комисије, који је у потпуности испоштован.

Према његовим ријечима, фокус првог дана ове конференције је на оцјењивању носилаца правосудних функција, с нагласком на недавно усвојене критеријуме за оцјењивање.

Тегелтија је подсјетио да се оцјењивање судија и тужилаца врши од почетка реформи 2003. године, уз изузетак Суда БиХ, односно да се тренутно ради на унапређивању тог система у складу с препорукама Европске комисије.

"Значајно је промијењен начин оцјењивања. Раније је био темељен на квантитету, односно броју предмета, док је сада фокус оцјењивања на квалитету", рекао је Тегелтија и истакао да ће се сљедећих годину дана пратити резултати ових измјена.

Тегетлија је додао да су предвиђене санкције у иницијативи за измјену Закона о ВСТС-у, јер тренутни законски оквир не предвиђа никакву врсту санкција која би ишла ка разрјешењу судија и тужилаца.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдоун Сино нагласио је важност постојања ВСТС-а, те потребу побољшања у области правосуђа.

"Потребно је направити измјене Закона о ВСТС-у, што је крајња одлука законодавца, међутим ту су и судије и тужиоци као појединци који играју важну улогу. Грађани очекују конкретне резултате, односно доношење ефикасних и брзих одлука", рекао је Сино.

Он је нагласио да је јачање правосуђа кључно за било какво отпочињање чланства БиХ у ЕУ, а томе ће допринијети и оцјењивање носилаца правосудних функција.

"Ово је јако важно јер је ВСТС по први пут донио одлуку гдје ће се рад оцјењивати на основу квалитета, али и због чињенице да ће на основу оваквог система оцјењивања људи имати увид у квалитет свога рада и знаће на који га начин могу унаприједити", нагласио је Сино и додао да ће ЕУ наставити да подржава БиХ у владавини права.

ВСТС, у сарадњи са Канцеларијом специјалног представника ЕУ у БиХ и Америчком агенцијом за међународни развој /УСАИД/, организовали су дводневну конференцију "Правосуђе - тренутно стање и перспектива".