X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  11:51 | Извор: СРНА

Вучић: Нећу се извинити Орићу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се неће извинити ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, који је раније рекао да ће то тражити од Вучића и најавио могућност тужбе због изјава поводом његове ослобађајуће пресуде за злочине над Србима.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Ја се наравно нећу извинити Орићу. Спреман сам да трпим све консеквенце", рекао је Вучић за Телевизију "Пинк".

Предсједник Србије рекао је да га је "у људском смислу" погодила Орићева реченица да су му се понудила тројица српских адвоката из Београда да га заступају у тој тужби и навео да то говори о томе колико Срби поштују своје жртве.

"Замислите људе који су се, не прихватили, јер да прихватиш то је у реду, него су се самоиницијативно јавили `великом господину и величанственом праведнику` Орићу да туже председника своје земље да би доказали да Србија није у праву и да није било злочина Орићеве групе над Србима", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, колико поштују српске жртве говори и то што је један од свједока промијенио исказ - да ли за новац или за нешто друго, нека му буде на част.

Предсједник Србије оцијенио је да је сувише крви прошло ријекама у региону да би односи могли да буду дивни, али да односе треба поправљати и избјегавати сукобе.

Он је оцијенио да су ствари у региону кроз историју "стајале слатко" само када су се Срби извињавали за све и свашта, а да никада нико није показивао поштовања према српским жртвама.

"Никада наши односи нису били сјајни. Треба да избегнемо сукобе, да поправљамо /односе/, али немојте да очекујете неку велику љубав и да ти односи буду дивни.

Сувише је крви прошло и Савом и Дрином и Врбасом, и Босном и Уном и Саном, пре свега у Другом светком рату и пре свега српске крви, у овим ратовима и бошњачке и српске и хрватске. Мора да се поштује све то и морате да разумете зашто није логично и лако да имате најбоље могуће односе", рекао је Вучић.

Он је изразио увјерње да ће Србија имати у будућности боље односе са Хрватском, када се страсти умире, емоције мало спадну и када људи у Хрватској буду разумјели да Срби и Хрвати једни без других не могу да опстану.

"Без обзира шта ја мислио о њима, а имам много разлога да лоше мислим о њима, морате да доносите рационалне, озбиљне и одговорне одлуке и зато сам сигуран да ћемо имати много боље односе", рекао је Вучић.

Поводом иницијативе бившег министра спољних послова самопроглашеног Косова Енвера Хоџаја о стварању пакта против Србије, Вучић је рекао да Албанци имају значајан политички утицај у Македонији у којој већ чине 25 одсто становништва, а да је ситуација у Црној Гори мање-више слична.

"При томе у Црној Гори имате огољену антисрпску кампању, која је за нас врло тешка иако се трудимо да избегнемо било какву врсту конфликта са црногорском државом", рекао је Вучић.

Он је поручио да је ужаснут чињеницома да је Подгорица забранила правнику Дејану Мировићу да уђе у Црну Гору.

"Ми не дамо криминалцима да уђу, а ви људима који другачије мисле и који су пореклом из Црне Горе, а криви су само зато што су Срби. То је правно насиље", рекао је Вучић.