latinica  ћирилица
08/12/2018 |  16:24 | Аутор: СРНА

Загреб: За разлику од високих представника не мијешамо се у унутрашња питања БиХ

Хрватско Министарство иностраних послова поручило је тројици бивших представника у БиХ да се Хрватска, за разлику од њих, не мијеша у унутрашње питање БиХ, већ испуњава своје међународне обавезе у потпуности поштујући њен суверенитет и територијани интегритет, те уставни и правни поредак.
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr) -
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr)

Поводом отвореног писма високих представника Педија Ешдауна, Карла Билта и Кристијана Шварц-Шилинга шефици ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику Федерики Могерини у којем су упозорили на уплитање Хрватске у политичка дешавања у БиХ, хрватски МИП истиче да Хрватска има бројне разлоге и обавезу да помно прати збивања у БиХ, јер је, између осталог, потписница Дејтонског мировног споразума.

МИП Хрватске истиче да конститутивни народи у БиХ, који су дефинисани Дејтонским споразумом и Уставом, тренутно нису једнакоправни дијелом и због одлука високих представника, што је разлог за озбиљну забринутост и може да штети функционалности и стабилности БиХ.

Као посљедњи примјер неравноправности, МИП наводи изборе за чланове Предсједништва БиХ, те да хрватски за разлику од остала два конститутивна народа, опет нема свог легитимног представника.

У саопштењу се истиче да је хрватски члан Предсједништва БиХ трећи пут изабран претежно гласовима припадника бошњачког народа.

Ово Министарство напомиње да је за представника Хрвата изабран кандидат који је добио већу подршку, али у крајевима гдје је број хрватских бирача занемарив, што сматрају да није ни правично ни легитимно, те да је у супротности с духом Дејтонског споразума и одлукама Уставног суда БиХ.

Из овог МИП додају да је поштивања владавине права, укључујући и поштивање одлука Уставног суда БиХ, бити тестирано и приликом формирања Дома народа Парламента ФБиХ.

Уставни суд БиХ, напомињу из хрватског МИП, у одлуци у случају "Љубић" поништио је неке одредбе Изборног закона зато што нису осигуравале легитимну и пропорционалну заступљеност конститутивних народа у Дому народа ФБиХ.

"Зато је сада изузетно важно да приликом одређивања правила којима ће се надомјестити недостајуће одредбе Изборног закона надлежне институције у цјелости поштују одлуку Уставног суда БиХ у случају `Љубић` и осигурају пропорционалну и легитимну заступљеност у том високом дому. Свако другачије рјешење било би тешка повреда владавине права и негирање Дејтонског споразума с веома негативним посљедицама", наводи се у саопштењу.

Као разлоге и обавезу да помно прати збивања у БиХ, из хрватског МИП објашњавају тиме да је Хрватска сусједна и пријатељска земља која са БиХ дијели границу дугу више од хиљаду километара, зато што има уставну обавезу да се брине о Хрватима изван Хрватске и што је одговорна чланица ЕУ и НАТО-а која је уједно и најискренији заговорник европског пута БиХ.

Бивши високи представници у БиХ упозорили су Федерику Могерини на уплитање Хрватске у политичка дешавања у БиХ, те позвали Европску комисију да што прије објави мишљење о апликацији БиХ за чланство.

Потписници писма Карл Билт, Педи Ешдаун и Кристијан Шварц-Шилинг изразили су забринутост због мијешања Хрватске у унутрашња питања у БиХ које се, како су навели, огледа у недавном покушају хрватске Владе да негира легитимитет избора Жељка Комшића у трочлано Предсједништво БиХ.

Бивши високи представници нагласили су да се одлука Уставног суда БиХ у случају "Љубић" односи на Дом народа ФБиХ, а не на избор чланова Предсједништва.