latinica  ћирилица
09/12/2018 |  08:45 ⇒ 08:56 | Аутор: Вечерње новости

Српска роба у албанским радњама

У већини албанских радњи на Косову и Метохији има робе из централне Србије, упркос томе што су већ три недјеље на снази таксе од 100 одсто на те производе, пишу београдске Вечерње новости.
Приштина- у продавницама роба из Србије - Фото: СРНА
Приштина- у продавницама роба из СрбијеФото: СРНА

Лист наводи да на рафовима у тржним центрима у Приштини, Косову Пољу, Ајвалији, Липљану, Подујеву, јужном дијелу Косовске Митровице, али и у метохијским срединама има брашна, шећера, уља, слаткиша, сокова, флаширане воде, Плазма кекса, али и козметичких и хигијенских средстава.

Према наводима новина, само су залихе млијека и млијечних производа на измаку.

Саговорници листа албанске националности кажу да није искључено да су власници већих тржних центара унапријед знали да ће бити уведене драстичне таксе.

"Данима уочи увођења додатног пореза било је појачано допремање робе из централне Србије", рекао је Албанац из Јужне Митровице, који је додао да су цијене робе исте као и раније.

У већини радњи углавном је поскупило брашно које је стизало махом из Војводине, а незнатно су поскупиле и друге основне намирнице.

Лист пише да су и Албанци и Срби су сагласни да одлука Приштине о таксама највише погађа саме грађане.

Да су једностраним мјерама Приштине погођени и албански привредници, потврђује податак да је једна од већих албанских фирми из околине Вучитрна, обуставила производњу због недостатка гаса, који је испоручивала панчевачка рафинерија.