latinica  ћирилица
09/12/2018 |  09:01 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Синхронизовани притисак на Србе да се иселе

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је на дјелу синхронизовани притисак на Србе на КиМ да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дијела своје територије.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Приштина својим потезима жели да изазове нови талас исељавања, како би се добило етнички чисто самопроглашено Косово, али и да поручи да је свако инсистирање на поштовању колективних права Срба унапријед осуђено на пропаст, рекао је Ђурић за београдску Политику. 

Он је истакао да је Приштина никада није дјеловала самостално и да је тај дио територије Србије под потпуном контролом моћних западних држава, прије свих САД, те да само наивни и необавјештени могу да сматрају да албански политички лидери имају аутономију одлучивања.

Поводом најава формирања војске Косова 14. децембра, Ђурић је оцијенио да ће Приштина повући тај адут ако све остало не успије.

Он је упозорио да је формирање војске опасност по цијели регион и да би КФОР морао да разоружа сваку албанску паравојску на Косову и Метохији, а не да помаже формирање таквих снага.

- Не можете неодговорним и девијантним типовима дати оружје у руке - рекао је Ђурић.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Приштина пошаље војску на сјевер КиМ, Ђурић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић, као главнокомандујући, јасно рекао да Србија никоме неће допустити "Бљеске" ни "Олује".

- Ми не желимо сукобе ни са ким посебно, не с НАТО и САД, али Срби никада нису на коленима чекали да их неко истријеби - рекао је Ђурић.

Он је навео да је бриселски дијалог "на леду", те да Београд није одустао од дијалога, већ је то једнострано урадила Приштина.