latinica  ћирилица
09/12/2018 |  09:39 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Ново Горажде- Подршка Владе у реализацији бројних пројеката

Један од капиталних пројеката у 2019. години је изградња омладинско-културног центра за који је средства одобрила Влада Србије. Велика је подршка Владе и предсједника Републике Српске у превазилажењу финансијских проблема.
Мила Петковић - Фото: СРНА
Мила ПетковићФото: СРНА

Начелница општине Ново Горажде Мила Петковић најавила је у 2019. години капитална улагања од 360.000 КМ, а један од пројеката биће изградња омладинско-културног центра.

- У 2019. години смо планирали провођење капиталних пројеката, а један од њих је изградња омладинско-културног центра, за шта већ имамо одобрених 100.000 евра од Владе Србије - рекла је Петковићева.

Начелница каже да ће наредне године бројним културним манифестацијама бити обиљежен велики јубилеј - 500 година Горажданске штампарије, који је од значаја, како за општину, тако и за Републику Српску.

Истакла је да је реализација инфраструктурних пројеката један од приоритета општине Ново Горажде, као и да је Влада Републике Српске ове године обезбиједила средства за неколико пројеката, укључујући 150.000 КМ за реконструкцију некатегорисаних путева, што је од великог значаја јер се велики број становника бави пољопривредном производњом.

- Уз подршку Владе Српске, издвојено је 65.000 КМ за изградњу канализационе мреже у насељу за борачке категорије становништва, 45.000 КМ за постављање подлоге у спортској дворани, 140.000 КМ за изградњу фискултурне сале уз школски објекат Основне школе "Вук Караџић" и 55.000 КМ за изградњу пјешачке стазе и уређење потока уз школски објекат - навела је Петковићева.

Она је истакла да је за реализацију пројеката, осим Владе Републике Српске, ова општина имала подршку Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Србије.

Петковићева је напоменула да је у току ове године поправљено 32 километра локалног макадамског пута, извршена реконструкција канализационе мреже и на њу прикључено 19 стамбених јединица борачкој популацији.

- Фонд за повратак при Министарству за људска права и избјеглице БиХ одобрио је пројекат вриједан 275.265 КМ за електрификацију стамбених јединица расељених особа и повратника на подручју општине Ново Горажде, а суфинансирање ове општине у износу од 10 одсто преузело је Министарство управе и локалне самоуправе Српске - рекла је она.

Петковићева је указала да је од великог значаја и пројекат деминирања три локалитета на подручју ове општине који финансира Влада Јапана са 220.000 КМ, јер мине представљају велики проблем и опасност за становништво.

За општинску управу је од великог значаја пружање примарне здравствене заштите путем Дома здравља Ново Горажде, због чега је преузела обавезу плаћања репрогама дуга за утрошену електричну енергију, финансирања одржавања и регистрације возила, те набавку горива за санитетска и возило патронажне службе.

Она је подсјетила да су Удружење Срба Сарајевско-романијске регије из Торонта и Удружења Гораждана "Херцег Стефан Вукчић Косача" из Кичинера купили половно санитетско возило за потребе Дома здравља, чија је вриједност 25.000 КМ.

Петковићева каже да је Општинска управа, када је преузела мандат начелника у новембру 2016. године, била у финансијској блокади са дуговима око пет милиона КМ.

- У том моменту је на наплату пристигло око 2,5 милиона марака за разне судске спорове и неисплаћене ануитете за банкарске кредите и репрограме пореских дугова. Такође, пола године је у згради Општинске управе била искључена струја, па смо електричну енергију за рад морали обезбјеђивати путем агрегата - рекла је Петковићева.

Средином 2017. године, подсјећа она, уз рестриктивне мјере трошења буџетских средстава и прављења разних репрограма дугова, општина је успјела деблокирати општински буџет, што је обезбиједило нормално функционисање ове локалне самоуправе.

Петковићева је истакла да је у превазилажењу финансијских проблема имала велику подршку Владе Републике Српске и предсједника Српске.