latinica  ћирилица
10/12/2018 |  11:09 ⇒ 13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Шарићу 15 година затвора због шверца кокаина

Дарко Шарић осуђен је на петнаест година затвора у поновољеном поступку за случај шверца кокаина пред Посебним одјељењем Вишег суда у Београду.

Шарићевој групи је поновљено суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Шарић је четири и по године био у бекству, а српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе.

Осморица оптужених још је у бјекству.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе услиједило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник".

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање новца у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.