latinica  ћирилица
10/12/2018 |  13:09 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Тражићемо партнере за изгласавање закона о Уставном суду БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је  да ће Клуб посланика СНСД-а инсистирати на обезбјеђивању парламентарне већине која би требало да што прије приступи доношењу закона о Уставном суду БиХ, с циљем елиминисања страних судија из ове правосудне институције.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац истиче да је потпуно видљиво да улога странаца са представницима бошњачког народа у тој институцији штети интересима Републике Српске.

"Оно што је некада радио високи представник сада ради Уставни суд БиХ, тиме што се ставља на страну само једног народа у БиХ, и то бошњачког, а противно интересима српског народа", истакао је Кошарац.

Он наглашава да је један од циљева дефинитивно одлазак високог представника и доношење закона о Уставном суду БиХ који би требало да елиминише утицај страних судија, односно да стране судије не могу да раде у Уставном суду БиХ, јер је БиХ једина земља у окружењу у којој странци имају такав утицај на тако важну правосудну институцију.

Кошарац подсјећа да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током инаугуралног говора врло јасно рекао који су политички циљеви Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

"Ту су ствари потпуно јасне. Наша политка базира се на интересима Републике Српске и званичним ставовима институција Српске", рекао је Кошарац.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић изјавио је раније данас Срни да је учешће страних судија у раду Уставног суда БиХ питање за Парламентарну скупштину БиХ.