latinica  ћирилица
10/12/2018 |  13:40 | Аутор: СРНА

Одређен притвор за инспектора СИПА

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор инспектору Агенције за истраге и запштиту БиХ Дарку Марчетићу /44/ осумњиченом да је починио кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и изнуда, саопштено је из Суда.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Притвор је одређен због бојазни од утицаја на свједоке, прикривања или уништавања доказа и може да траје до 6. јануара наредне године или до нове одлуке Суда.

Аднану Аличићу, за којег постоји основана сумња да је починио кривично дјело изнуда, Суд БиХ је одредио забрану путовања и састајања са одређеним лицима, те обавезу јављања одређеном државном органу.

Изречене мјере забране ће трајати док за њима постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде ако није изречена казна затвора, а најкасније до упућивања на издржавање казне ако је изречена казна затвора, односно до другачије одлуке Суда.

Контрола оправданости тих мјера вршиће се свака два мјесеца, а осумњиченом се може одредити притвор уколико не буде поступао у складу са свим изреченим мјерама забране.

Припадници Сипе су Марчетића, инспектора Сипе из Регионалне канцеларије у Бањалауци, ухапсили у петак, 7. децембра, а истог дана Тужилаштву се предао и Аличић.

Марчетић је осумњичен да је, дјелујући у договору са лицима која су илегално увезла спортске медикаменте и одређену количину марихуане, злоупотријебио службени положај и од осумњичених изнуђивао новац да би незаконито посредовао у њиховој заштити од кривичног процесуирања.

Аличић је прошле године био ухапшен у акцији под називом "Бонд", спроведеној према налогу Тужилаштва БиХ, која се односи на процесуирање лица осумњичених за кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дијелима кријумичарење и недозвољени промет акцизних производа.