latinica  ћирилица
10/12/2018 |  15:21 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Брчко: Завршeна реконструкција Одјељења за гинекологију

У Брчком је заврешна реконструкција Одјељења за гинекологију и акушерство.

Средства су обезбијеђена из буџета Дистрикта, а из Владе најављују још улагања.Умјесто досадашње једне неусловне операционе сале, реконструкцијом простора направљене су двије савремене сале од 50 кревета, замијењени су подови, дјелимично је набављена нова опрема, столови и лампе. За све то издвојено је око 200 хиљада марака. Ипак, служби Гинекологије недостаје још опреме и љекара специјалиста.

- Добили смо једног специјалисту, сада још требамо три специјализације, потребне су нам и бабице, имамо их сада, али то су све старе особе 50 до 60 година - каже др Славко Никић, шеф Гинеколоогије и акушерства.

До сада се у Брчком годишње рађало око 800 беба, од којих је више од 200 породиља изван Брчког. Проширењем простора и осавремењавањем услуге, у Одјељењу за здравство очекују још квалитетнију услугу на одјељењу Гинекологије.

- За очекивати је од менаџмента и управних структура сада на неки начин да мобилишу људе, покрену људе, да би особље било практично што љубазније, што квалитетније у односу са грађанима - напомиње др Сабрија Чандић, шеф Одјељења за здраство и остале услуге.

Услови у којима је гинеколошка служба радила нису били примјерени потребама грађанства, због чега је ово улагање било неопходно, с обзиром да је изостала градња нове Гинекологије, истиче градоначелник Синиша Милић. Зато ће улагања, каже, бити настављена у новуу савремену опрему и у нова запошљавања.

- Оно што никако не можемо заборавити, а то је улагање у кадрове, трудићемо се да и у овој години издвојимо значајна средства и да све то доведемо на пристојан ниво - истиче Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

Да би све беспријекорно функционисало потребно је још 250 хиљада марака за набавку новог ултра- звука, и два апарата за анестезију, кажу у Гинекологији.