latinica  ћирилица
11/12/2018 |  13:09 | Аутор: СРНА

БиХ и даље у врху свјетске листе земаља најзагађенијих минама

Регионални савјетник за противминску акцију у склопу Међународног комитета Црвеног крста Крис Пол истакао је да у БиХ постоји још много изазова када је ријеч о овим акцијама, јер је БиХ и даље у врху свјетске листе земаља најзагађенијих минама, саопштено је данас из зворничке Градске управе.
Зворник - пројекти - Фото: СРНА
Зворник - пројектиФото: СРНА

"Позитивно је да се урадило пуно од завршетка рата до данас и да је постављена јасна стратегија како се даље носити са овим проблемом са којим се суочавају многе државе", рекао је Пол у Зворнику, обилазећи реализоване радове са координатором за Програм упозоравања на опасности од мина у Црвеном крсту Републике Српске Снежаном Ковач и предсједником зворничког Градског одбора Црвеног крста Дејаном Галићем.

Пол, који је по завршетку Програма прошле седмице посјетио Зворник, истакао је да је изненађен колико је површине још загађено минама на подручју Зворника, али је изразио задовољство предузетим радовима и најавио да ће МКЦК наставити да пружа помоћ граду Зворнику и у наредном периоду.

Он је подсјетио да Црвени крст Републике Српске уз подршку ММЦК ради у школама на упозоравању на опасност од мина и моделима сигурнијег понашања у мински сумњивим површинама, што доприноси смањењу жртава.

"Осим рада са дјецом и циљним групама одраслих, Црвени крст уз нашу подршку поставља ограде на мински сумњивим површинама, знакове, билборде са мапама сумњивог подручја, а све су то активности које доприносе сигурности грађана", нагласио је Пол.

Пол је рекао да Зворник и даље може да рачуна на помоћ у рјешавању овог проблема.

"Све док има мина које угрожавају, не само дјецу, него све категорије становништва, до тада ће Црвени крст уз подршку Међународног комитета Црвеног крста радити свој задатак како би се избјегле несреће", истакао је Пол.

Предсједник зворничког Градског одбора Црвеног крста Дејан Галић изразио је задовољство што је Међународни комитет Црвеног крста увидио проблем минске загађености у Зворнику и што је пружио финансијску помоћ за реализацију трогодишњег Програма упозоравања на опасности од мина.

"Овај и слични пројекти умногоме су допринијели да се умањи проблем страдања становништва у минским пољима", рекао је Галић и додао да је то посебно изражено код дјеце којима је едукације ове врсте једина шанса да виде изглед минско-експлозивног средства и да спознају начин понашања и обавезе у таквим ситуацијама.

Галић је подсјетио да је проблем минске загађености на територији Зворника у досадашњем периоду преполовљен и прецизирао да је у протеклом периоду деминирано око 1.200.000 метара квадратних загађене површине, те да је још толико остало.

У саопштењу се наводи да је на подручју града Зворника у протекле три године реализован Програм упозоравања на опасности од мина, који је обухватао и едукацију ученика у свим зворничким основним школама, као и других циљних група.

У оквиру овог програма је трајном минском оградом ограђена површина од 130.300 метара квадратних у мјесној заједници Баљковица, извршена је реконструкција и обнова трајне ограде на Млађевцу дужине 1.150 метара, постављено је девет билборда минске ситуације, а и два школска игралишта у мјесним заједницама Челопек и Дрињача опремљена су справама за дјецу.

Спровођење овог програма омогућили су Међународни комитет Црвеног крста, Црвени крст Републике Српске и град Зворник.