latinica  ћирилица
11/12/2018 |  13:27 | Аутор: СРНА

Перић: Млади таленти су амбасадори хуманости нашег друштва

"Не постоје изузеци кад помажу дјеца дјеци, част је ово мени права, нек' сва дјеца буду здрава", поручио је у стиховима седмогодишњи виртоуз на хармоници Ђорђе Перић из Бијељине, уочи учешћа у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која се одржава под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.
Ђорђе Перић (фото: infobijeljina.com) -
Ђорђе Перић (фото: infobijeljina.com)

Таленат и љубав за хармонику дјечак је наслиједио од оца Славише, магистра хармонике и директора Музичке школе "Корнелије Станковић" која има одјељења у Бијељини, Угљевику и Бечу.

Перић је рекао Срни да је Ђорђе, захваљујући многобројним такмичењима, наступима и концертима у земљи и иностранству, имао прилику да упозна много популарних и успјешних људи из свијета музике, глуме, спорта, па и политике, а учешћу у овој хуманитарној акцији приступа са великим поштовањем и искреним осјећањима.

Према његовим ријечима, Ђорђе је ове године наступио у Бечу пред званичницима Аустрије на отварању изложбе слика, у Будимпешти као побједник фестивала пред званичницима Мађарске, а на позив прослављеног режисера Емира Кустурице наступио је на свечаној академији поводом откривања споменика браћи Соколовић у Андрићграду, гдје су међу званицама били тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, академик Матија Бећковић, званичници из Србије и многе друге личности културног и јавног живота.

"Посебна ми је част и задовољство поздравити организаторе хуманитарне акције, на челу са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и представља ми велико задовољство поздравити младе таленте који су најбољи амбасадори хуманости нашег друштва", истакао је Перић.

Ђорђе Перић (фото: infobijeljina.com)

Он каже да топлим и хуманитарним гестом дјеца помажу дјеци, што даје посебну величину акцији "С љубављу храбрим срцима".

"Као родитељ једног младог, хуманог бића, који своје прве кораке усмјерава ка помоћи онима којима је помоћ заиста неопходна, осјећам се поносним", истиче Перић.

Хуманитарне акције, каже, доживљава као љубав и једну врсту потребе, јер у томе лежи величина човјека, од његових првих активности, па надаље кроз цијели живот.

"У времену које нас немилосрдно гази, овај подухват нека буде звијезда водиља - да хуманост побјеђује све невоље", поручио је Перић и позвао све људе добре воље да се одазову и подрже ову акцију својим скромним доприносом и да она буде свима подстицај за даљи хуманитарни рад.

Перић каже да је он почео да свира хармонику са шест година, а његов син Ђорђе је већ у четвртој години свирао клавир, а од пете је почео да свира хармонику и да осваја награде стручних жирија и симпатије публике.

Мали виртуоз из Бијељине не само да корача музичким путем свог оца, него оживљава његове снове и глуми га у споту "Снови стварају будућност", за који Перић каже да је његова животна и музичка прича о позитивним узорима и правим, традиционалним вриједностима.

"Хармоника је инструмент са којим се на овим просторима идентификујемо, дио је наше традиције, али је данас незаслужено сведена, махом, на кафанску музику, иако заслужује много више", истиче Перић.

Он каже да љубав и знање преноси на сина и на бројне генерације младих талената које учи о могућностима и разноликости музике која може да се ствара хармоником.

Перић вјерује да ће нека нова дјеца, попут његовог сина, талентом и радом вратити сјај академске музике, поготово хармонике, наспрам или уз комерцијалну музику.

"Изузетно ми је драго што је Ђорђе кренуо мојим стопама. У суштини, ово је наша прича о патријархалности, о породици, о позитивним узорима, али и о раду који чини да снови постају стварност", закључио је Перић.

Под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, и ове године, девети пут по реду, спроводи се хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима".

Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, а такав савремени третман тренутно не могу добити ни у Српској, ни у Србији.

Директан ефекат примјене савремене роботике је значајно бољи исход рехабилитације и подизање квалитета живота дјеце са дијагнозама церебралне
парализе, спина бифиде, те повредама главе и кичмене мождине.

Новина је да су партнери предсједника Српске у овогодишњој хуманитарној акцији млади умјетници из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом покушати да, заједничким снагама, обезбиједе помоћ за другаре који имају потребу за роботски асистираном рехабилитацијом.

Ријеч је о младим талентима из Градишке, Приједора, Бијељине, Угљевика, Теслића, Требиња, Источног Сарајева, Добоја, Мркоњић Града, Прњавора, Дрвара, Бањалуке и Зворника.

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" 23. децембра са почетком у 17.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци биће одржано донаторско вече, у току које ће грађани бити у прилици да разговарају са неким од познатих личности које подржавају акцију.