latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:52 | Аутор: СРНА

Пелегрини: Братислава изричито против војске Косова

Словачки премијер Петер Пелегрини изјавио је, након састанка са премијером Србије Аном Брнабић, да Словачка и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и изричито се противи трансформацији косовских безбједносних снага у оружане снаге.
Петер Пелегрини - Фото: РТС
Петер ПелегриниФото: РТС

"Ситуација је веома сложена. Словачка је чланица НАТО-а и мислим да је и позиција Алијансе у вези са тим питањем негативна. Зато мислим да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ. Словачка ће искористити своје инструменте у ОЕБС-у за рјешавање овог питања", рекао је Пелегрини.

Он је нагласио да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна да ће бити поштован партнер у Европи, преносе београдски медији.

"Неопходно је да позовемо Приштину да се повуче од ових једностраних и прије свега неуставних корака. Нико не би желио да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно ријешење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације", закључио је Пелегрини.

Брнабићева је рекла да је Пелегринија информисала о тешкој ситуацији у којој се Србија налази и огромној забринутости Београда због најава о формирању такозване војске Косова.

"То сматрамо највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону. То нису европске вредности. Ми желимо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан, и опредељени смо за дијалог", поручила је Брнабићева.

Она је истакла да Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелни став.

"Пренела сам Пелегринију захвалност српског народа. То нећемо заборавити, тај постојан став. То што нам овако помажете омогућава да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином", рекла је Брнабићева.