latinica  ћирилица
11/12/2018 |  19:40 | Аутор: СРНА

Еврокомора против мјера Приштине

Еврокомора, највећа европска асоцијација привредних комора, против је протекционистичких мјера попут одлуке Приштине којом је уведена царина на робу из централне Србије и БиХ и тражи од европских институција подршку у рјешавању овог проблема, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Предсједник Еврокоморе Кристоф Лајтл пренио је овај став у одговору на писмо предсједника ПКС Марка Чадежа, који је и члан Предсједништва Еврокоморе.

Лајтл, који је и дугогодишњи предсједник Привредне коморе Аустрије, навео је да је лично упутио писмо комесару ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану и затражио његову подршку у конкретном случају.

Он је навео да је ЕУ већ тражила од /самопроглашеног/ Косова да повуче увозне царинске тарифе и у блиском је контакту са свим странама како би се разматрали неопходни даљи кораци.

Лајтл је нагласио да трговина има важну улогу у промовисању мира, слободе и економског просперитета на западном Балкану и да је стабилност у овом региону веома важна и за Аустрију и за ЕУ.

Он је додао да је, на приједлог аустријске Привредне коморе, Аустрија ово питање још у новембру изнијела Савјетодавној групи за приступ тржиштима и истакао да поздравља напоре Европске комисије и Европске службе за спољне послове да се пронађу рјешења која иду у прилог слободној трговини.

"Наставићемо да помно пратимо ово питање", истакао је Лајтл и изразио увјерење да ће се трговински односи између Србије и /самопроглашеног/ Косова ускоро нормализовати.

Предсједник ПКС-а Марко Чадеж се, од када је Приштина увела таксу од 100 одсто на производе из централне Србије, више пута обраћао европским институцијама, укључујући и Еврокомору и најутицајније европске коморе, појединачно позивајући бриселске званичнике да подрже укидање таксе.

Еврокомора је највећа европска пословна асоцијација која окупља 46 националних комора са више око 20 милиона привредника, наводи се у саопштењу.