latinica  ћирилица
11/12/2018 |  21:48 | Аутор: СРНА

Београд позива да се заустави формирање "војске Косова"

Руководство Србије позива међународну заједницу и војни контингент Кфора, под управом НАТО-а, да зауставе косовско-албанске власти у формирању армије, која угрожава мир на подручју Балкана, изјавио је за "РИА новости" директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Најављена трансформација безбедносних снага Косово у такозвану војску Косова представља до сада невиђену претњу миру и стабилности у региону и директно нарушавање Резолуције Савета УН 1244, као и војно-техничког споразума којим је завршен конфликт 1999. године на Косову и Метохији", додао је Ђурић.

Према његовим ријечима, задатак оформљене војске био би остварење политичких циљева албанских екстремиста и сепаратиста и стварање претњи за Србе на Косову и Метохији и цијелом региону, а такође реализација циљева које је недавно одредио Енвер Хоџај, потпредсједник привремених структура у Приштини, односно стварање регионалног блока против Србије.

"Србија позива међународну заједницу, пре свега Кфор, који има мандат Савеза УН, да спречи и онемогући намеру Албанаца у Приштини супротну међународном праву да оснује такозвану војску на територији Србије. Тражимо да се Кфор успротиви томе и ако Албанци отпочну формирање оружаних формација да их разоружају", додао је Ђурић.

Он је додао да Србија позива и све активне снаге међународне заједнице да поступе одговорно и да се уздрже од подршке стварања оружаних снага Косова, што је јако важно зато што то представља "доливање уља на ватру, на већ тако узаврелу политичку ситуацију у овом региону".

Предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи изјавио је раније да ће "косовска војска бити формирана 14. децембра".

Косовски премијер Рамуш Харадинај додао је да одлука косовског парламента о формирању пуноправне војске представља један од важнијих путева ка НАТО.