latinica  ћирилица
12/12/2018 |  08:39 ⇒ 11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Могерини није крива за дијалог

Предсједник Србије Александар Вучић одбацио је тврдње Рамуша Харадинаја да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини крива за актуелну ситуацији у дијалогу, и казао да за то могу да буду криви само Београд и Приштина.
Александар Вучић (Танјуг/Димитрије Гол) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Танјуг/Димитрије Гол)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Харадинаја да је Могерини крива за пропаст дијалога, одговорио да се не слаже с тим.

"Не мислим да је Могерини неко ко је на било који начин наклоњен Београду или Србији. Напротив. Али свакако да није она крива. За то можемо да будемо криви ми и Приштина. Нека размисле добро у Приштини ко је крив, ко је тај који је желио договоре, а ко је тај који договоре није желио", поручио је предсједник Србије.

Вучић је у изјави новинарима изразио наду да ће доћи до већег разумијевања у будућности и да ће Приштина схватити да насилничким и противправним мјерама не може ништа да постигне.

"ЕУ је ту била само да понуди своје добре услуге. Да ли смо понекад били ми под притиском свега - па јесмо, али томе можете увијек да се одупрете. На крају све зависи од Београда и Приштине. Ми немамо тако лични однос према Могерини, њеном тиму и раду. Хвала што су трошили вријеме и придавали значај нашим разговорима", казао је Вучић.

Вучић је подсјетио да је веома важна вијест била што први пут Уједињени Арапски Емирати у Интерполу нису подржале чланство Косова.

"То је била страшно важна вијест. Не знате како је то била страшно важна вијест у читавом региону, арапском свијету. Да не говорим колико земаља се везује за њих, а они су били једни од најснажнијих подржавалаца, због добрих веза и помагача које је својевремено имала Атифете Јахјага. Ми смо се годинама овде борили и у важној бици успјели да се изборимо", нагласио је предсједник Србије.