latinica  ћирилица
12/12/2018 |  09:02 ⇒ 10:57 | Аутор: Агенције

"Јужни ветар" одушевио Чикаго

У Чикагу је одржан шести Фестивал српског филма, током којег је приказано седам играних и документарних филмова најновије српске продукције.
Филм "Јужни вјетар" (Фото: imdb.com) -
Филм "Јужни вјетар" (Фото: imdb.com)

Фестивал је био у знаку обиљежавања 100. година завршетка Великог рата и српско-америчког пријатељства, које су иницирали амерички предсједник Вудроу Вилсон и Михајло Пупин, а тим поводом приређена је и панел изложба "Тамо далеко 1918-2018".

Фестивалски хит био је филм "Јужни ветар", који је због огромног интересовања публике чак и репризиран.

У знак сјећања на легендарну југословенску глумицу Милену Дравић приказан је филм редитеља Милоша Радовића "Мали филм о великој Милени".

Пажњу публике привукли су и документарни филмови "Отворених очију" аутора Марка Новаковића и филм Миодрага и Душана Миљковића "Око Соколово", као и "Месо" аутора Саше Хајдуковића, рађен копродукцији Републике Српске и Србије.

Специјални гост фестивала био је редитељ Слободан Шијан, чији је филм "Ко то тамо пева", проглашен за најбољи српски филм свих времена, а приказан је у новом руху, дигитално рестауриран. На крају манифестације учесницима су уручена признања - повеље и специјалне плакете фестивала, а награда публике и признање за најбољи филм фестивала припало је филму "Јужни ветар".

Редитељ филма понио је повељу за најбољи филм, а главни глумац Милош Биковић – повељу и признање за најбољег глумца фестивала.

Директорка фестивала Славица Петровић изразила је задовољство због успјеха манифестације.

- Филм "Јужни ветар" морали смо да репризирамо у првом дану приказивања, али ни то није било довољно, јер су карте одмах плануле, па смо одлучили да га поновимо већ 12. децембра. Већ смо почели припрему за приказивање нашег најбољег филма из овогодишње српске филмске продукције "Краљ Петар Први". Са великим продуцентом и нашим највећим филмским глумцем смо се договорили да дистрибуирамо филм у САД и Канади. За тај филм међу нашим људима постоји огромно интересовање - казала је она.

Договорено је да премијера филма "Краљ Петар Први" за Америку буде у Чикагу, крајем јануара или почетком фебруара.