latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:06 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Љубић: Бошњаци заступају политику унитаризма у БиХ

Посланик у Сабору Хрватске Божо Љубић рекао је данас да су конститутивна права хрватског народа у БиХ нарушена и да је уставна обавеза Хрватске да брине о Хрватима који живе у БиХ.

Љубић је пред хрватским парламентом истакао да расправа о декларацији о положају Хрвата у БиХ, коју је предложио Одбор за Хрвате изван Хрватске на чијем је челу, рекао да су протекли избори у БиХ само потврдили у каквом положају се налазе Хрвати.

Он је оптужио Бошњаке да заступају политику унитаризма, те да су унитаристичке идеје дио агенде бошњачких странака у које спадају националне, али и лијево оријентисане странке, преносе хрватски медији.

Љубић је рекао да се пробошњачке структуре залажу за принципе један човјек-један глас и грађанску државу, с циљем доминације једног народа, док се хрватски народ у БиХ залаже за федерализам.

Он је истакао да је Хрватска дужна да реагује на кршење устава у сусједној земљи које иде на штету конститутивних народа у БиХ.

- Јединство које смо имали у Домовинском рату и јединство у Сабору када је било говора о придружењу ЕУ и НАТО-у тражи да овој теми не приступамо страначки, већ национално - поручо је Љубић.

Он је навео да је декларација упућена првенствено Хрватима у БиХ, како би им се послала порука да "Хрватска стоји иза њих", затим хрватској политичкој јавности, плитичким елитама, али и циницима из међународне заједнице, као и савезницима у ЕУ и НАТО, те политичким елитама у БиХ, посебно друга два народа.

Љубић је критиковао бившег високог представника међународне заједнице у БиХ Волфганга Петрича због наметања више од 70 амандмана на уставе ентитета што је негативно утицало на права Хрвата у ФБиХ, док они у Републици Српској "нису добили ништа".

- Иако су хрватске странке окупљене око ХНС-а на овогодишњим изборима добиле више од 90 одсто гласова Хрвата, бошњачке странке покушавају доћи до контроле  хрватског клуба  у Дому народа Парламента ФБиХ и на тај начин формирати власт - рекао је Љубић.

Он је навео и да све одлуке у Влади Републике Српске могу донијети министри из српског народа, док у Влади Федерације БиХ то могу учинити министри из бошњачког народа.

- Кључна расправа у БиХ везана је за пресуде два суда и то пресуде у предмету "Сејдић-Финци" и одлука у предмету "Љубић" - рекао је Љубић и додао да није спорно да свако може бити кандидат за члана Предсједништва БиХ, али да се та одлука мора спровести у складу с Дејтонским мировним споразумом.

Он је рекао да се без Дома народа Парламента ФБиХ не могу именовати предсједник и потпредсједници ФБиХ, Влада ФБиХ и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Љубић је оцијенио да се сада одговорност покушава пребацити на Централну изборну комисију, те да једино Парламентарна скупштина БиХ може промијенити Изборни закон БиХ.

Он је закључио да је Хрватска обавезна дјеловати и реаговати у вези са кршењем Дејтонског мировног споразума у режији Савјета за спровођење мира, поздрављајући реаговање хрватских посланика у Европском парламенту након избора у БиХ.

Хрватски сабор на данашњој сједници разматра Приједлог декларације о положају Хрвата у БиХ, којом сусједна Хрватска захтијева од БиХ да измијени Устав и изборно законодавство.

Сједници присуствују и предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто /ХДЗ/, као и представници Свеучилишта у Мостару.