latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:10 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Нада Тешановић изабрана за предсједавајућу Вијећа народа Српске (ФОТО)

Након што им је ЦИК, уручио сертификате, конституисан је нови сазив Вијећа народа Републике Српске. Нада Тешановић и наредне четири године биће предсједавајућа. Потпредсједавајући су Војислав Глигић, Џевад Махмутовић и Јована Чаркић. Првог радног дана, без улагања вета. А то значи да сутра ступа на снагу Закон о републичкој управи, услов за формирање нове Владе.

На почетку сједнице, у фотељи предсједавајућег Живко Марјанац. Али, накратко. Већ након пола сата, на тој позицији, једногласном одлуком делегата, поново је Нада Тешановић. 

"Почињемо да радимо. Имали смо прву сједницу клуба одакле су дошли приједлози. Вијеће је подржало избор предсједавајуће и потпредсједника без расправе", изјавила је Тешановић.

Из Клуба Бошњака данас стиже обећање да ће покушати да што мање посежу за механизмом заштите виталног националног интереса.

"Користићемо све уставом и пословником дефинисане механизме да заштитимо интересе Бошњака. Штитећи њихове интересе радимо за добробит свих који овдје живе", рекао је потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске из реда бошњачког народа Џевад Махмутовић.

Конститутивна сједница Вијећа народа Републике Српске (Фото: РТРС)

Блокада у раду институција Српске, изазвана ветом Бошњака на акте усвојене у парламенту, наметнути чланови и амандмани Устава - неки су од разлога за измјене Устава, које, међу првима заговара предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Оне би требало да омогуће прецизније дефинисане надлежности Вијећа народа, или чак његово укидање. Међутим, кључна препрека за то налази се управо у Вијећу народа.

"Да би се мијењао Устав у Народној скупштини мора гласати двије трећине посланика, а у Вијећу народа двије трећине сваког Клуба", истакао је потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Војислав Глигић.

Нада Тешановић изабрана за предсједавајућу (Фото:Вијеће народа РС)

Из Вијећа народа првог радног дана без вета. Тако је зелено свјетло добио Закон о републичкој управи. Сутра ступа на снагу. Како је РТРС-у повређено, на приједлог предјседнице Републике, предсједник Скупштине већ сутра би требало да сазове Колегијум, на којем ће бити заказана Посебна сједница парламента о избору нове владе.