latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:36 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Дисциплинска тужба против тужиоца Далиде Бурзић

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ поднијела је данас дисциплинску тужбу против главног тужиоца сарајевског Кантоналног тужилаштва Далиде Бурзић.
Далида Бурзић - Фото: РТРС
Далида БурзићФото: РТРС

Из ВСТС је саопштено да је тужба поднесена због више дисциплинских прекршаја који се односе на понашање у суду или тужилаштву и изван њих, а штете угледу тужилачке функције, те на било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

Наведена тужба поднесена је због комуникације са оштећеним у предмету споменутог тужилаштва, познатом у јавности као предмет "Мемић", као и због јавних иступа у вези са тим предметом.

Након спроведене истраге, у сарадњи са другим надлежним институцијама, Канцеларија дисциплинског тужиоца није установила да постоји довољно доказа за покретање дисциплинског поступка у вези са другим наводима о повреди дужности главног тужиоца у вези са поступањем у истом предмету.

"Због тајности прикупљених доказа, прописаних Законом о ВСТС-у, Канцеларија не може пружити детаљније информације, а не може ни коментарисати поступак који је у току", истакнуто је у саопштењу, у којем се подсјећа да се нико не може сматрати дисциплински одговорним док се његова одговорност не утврди правоснажним одлукама дисциплинских комисија.