latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:42 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Име кандидата за предсједавајућег Савјета министара највјероватније 19. децембра

У Сарајеву - прва радна сједница новог сазива Предсједништва БиХ. Усвојена је изјава о европским интеграцијима. У наредној години очекује се и кандидатски статус. Договорено је да чланови Предсједништва за наредну сједницу припреме приједлоге за смјене и именовања амбасадора. Предсједавајући Милорад Додик рекао је да би до 19. децембра и званично требало да буде познато име кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одржали су прву радну сједницу Предсједништва БиХ у Сарајеву. Предсједавајући Милорад Додик раније је најавио да ће сједнице бити само - буде ли у просторији у којој засједају чланови Предсједништва уклоњена једна од двије заставе, од којих је једна представљала Федерацију, а друга БиХ. 

"Тако је и било. Ја сам предлагао измјене пословника како би регулисали питање истицања заставе. Остали чланови Предсједништва БиХ нису на то пристали, а с друге стране сада ћемо у Парламентарној скупштини БиХ покренути процедуру измјена Закона. Сматрао сам да треба да ријешимо неколико питања и зато сам пристао на овај начин. хХала бошњачком и хрватском члану Предсједништва што су прихватили да декорација буде измјењена на тај начин", рекао је Додик.

Чланови Предсједништва усвојили су заједничку изјаву о европском путу, поручујући да у наредној години очекују кандидатски статус за БиХ. Разматрали су мигрантску кризу. Кроз БиХ је до сада прошло 23 хиљаде миграната. Овдје их је и даље од три и по хиљаде до четири хиљаде. Закључено је да се мигрантима не даје право на азил. За наредну сједницу чланови Предсједништва требало би да предложе смјене и именовања амбасадора. 

"Договорили смо да за сљедећу седмицу припремимо све информације о томе и да на тај начин обавимо именовања оних који буду разрјешени". изјавио је Додик.

Поједине политичке партије данас су у писаној форми доставиле приједлоге за предсједавајућег Савјета министара, како је то тражио предсједавајући Предсједништва Милорад Додик. Наредне седмице настављају се консултације за формирање Савјета министара. 

"Мислим да ћете у идућу сриједу имати не мандатара, већ кандидата за предсједавајућег Савјета министара", поручио је Додик.

Договорено да буду упућени позиви предсједницима Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније да посјете БиХ. У Предсједништву су одлучили да упуте ноту УН-у о кршењу Споразума о питањима сукцесије бише СФРЈ, све да би заштитили имовину БиХ у Хрватској.