latinica  ћирилица
13/12/2018 |  12:35 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

СМ неће расправљати о затвору у Источном Сарајеву

Са дневног реда данашње сједнице Савјета министара скинути су приједлози одлука о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње државног затвора у Источном Сарајеву и о отварању Завода за извршење кривичних санкција, сазнаје Срна.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Предлагач тих одлука је Министарство правде, а министра правде Јосип Грубеша је те приједлоге послао тек јуче, дан уочи одржавања сједнице Савјета министара, кад су и уврштени у дневни ред.

Грубиша није присуствовао почетку сједнице па су приједлози скинути са дневног реда. Како Срна незванично сазнаје, Грубеша је каснио на сједницу јер је имао састанак у Делегацији ЕУ у БиХ. 

Почетку сједнице нису присуствовали ни министри Драган Мектић и Исмир Јуско.

Министарство правде БиХ припремило је одлуке о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње државног затвора у Источном Сарајеву и отварању Завода за извршење кривичних санкција, које су у посједу Срне, и из који се види да ће та институција да ради без руководства и надзора.

У одлуци о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње државног затвора наведено је да се гасе и управни и надзорни одбор, а у одлуци о отварању тог затвора истакнуто је да се руководство именује у року шест мјесеци, док је у образложењу наведено да ће Министарство правде почети кадровско попуњавање тек по доношењу одлуке.

На који начин ће се вршити кадровско попуњавање није прецизно наведено иако се ради о великом броју радних мјеста - према процјенама у том затвору радиће око 200 запослених.