latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:01 ⇒ 14:24 | Аутор: srpskainfo.com

Двојица држављана БиХ, због убиства стручњака за дронове, ухапшена у Тунису

Полиција у Тунису ухапсила је два држављанина БиХ Алберта Сарака и Алена Камедија, осумњичене за убиство инжењера и стручњака за дронове Мухамеда Зуарија у децембру 2016. године, пише портал Српскаинфо.
Фото: Профимедиа -
Фото: Профимедиа

Детаљније информације о њиховом хапшењу нису саопштене.

Због убиства Зуарија ове године су у Хрватској и БиХ ухапшени Елвир Шарац и Ален Чамџић, за које је Тунис раније тражио изручење.

У мају ове године, по међународној потјерници Туниса због повезаности са убиством Зуарија, на аеродрому у Загребу ухапшен је држављанин БиХ Ален Чамџић, који је у међувремену пуштен.

Истовремено, припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су и Елвира Шарца, такође по црвеној потјерници Интерпола због кривичног дјела тероризма, односно убиства Зуарија.

Суд БиХ је затим одлучио како Елвир Ш. неће бити изручен Тунису.

"Суд БиХ у поступку изручења по међународној црвеној потјерници Интерпола Тунис донио је рјешење којим је одбијен захтјев Туниса за одређивање привременог притвора према потраживаном. Суд је, прије свега, неспорно утврдио да је Елвир Ш. држављанин БиХ, а увидом у евиденцију закључених билатералних међународних уговора, утврђено је да БиХ с Тунисом нема закључен билатерални међународни уговор који дозвољава изручење властитих држављана са циљем кривичног гоњења", навели су раније у Суду БиХ.

Из Суда наводе да је, према доступним информацијама, утврђено да БиХ и Тунис нису потписнице неке од међународних мултилатералних конвенција које би, под одређеним условима, дозвољавале изручење властитих држављана ради кривичног гоњења или извршења кривичних санкција.

Елвир Ш. је током саслушања у Суду БиХ навео да је у Тунису био пословно у децембру 2016. године, али да не зна за шта га терете.

"Нисам крив. Нисам учествовао у томе за шта ме терете, и није ми познато шта се уопште десило. Не желим да будем изручен", рекао је Шарац и додао да је из медија сазнао за дјела за која је осумњичен.

Туниски инжењер Мухамед Зуари убијен је у децембру 2016. године испред своје куће док је улазио у аутомобил. Убица, или више њих, испалио је у њега више метака.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је убиство Зуарија био класичан терористички акт, те да је цијели случај показао колико су безбједносне агенције у БиХ интегрисане у међународни тероризам.

"Ален Чамџић звани Чамац је још у марту ухапшен у Хрватској по црвеној Интерполовој потјерници и било је одобрено његово изручење, али је БиХ то спријечила. У исто вријеме у БиХ се предао Елвир Шарац кога је Тунис такође тражио због убиства Зуарија. Обојица су пуштени на слободу, јер БиХ нема потписане билатералне споразуме с Тунисом", истакао је Галијашевић.

Подсјетио је да су хапшења закаснила годину дана, а што Галијашевић повезује с лошим и антиуставним радом безбједносних и обавјештајних структура на нивоу БиХ, а прије свега Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Џевад Галијашевић сматра да у безбједносним агенцијама у БиХ нема повјерења.

"Ако погледамо начин на који дјелују безбедносне агенције на нивоу БиХ, видјећемо да нема повјерења, нема заједничке координације", рекао је Галијашевић.