latinica  ћирилица
13/12/2018 |  15:12 ⇒ 16:00 | Аутор: klix.ba

Уводи се забрана повећања акциза на цигарете?

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о допуни Закона о акцизама у Босни и Херцеговини у циљу стабилизације прихода и стања на тржишту дуванских прерађевина, што би на крају требало да значи да у наредних неколико година неће бити повећаване акцизе на дуван, односно на цигарете.
Цигарете (илустрација) -
Цигарете (илустрација)

Допунама закона специфична акциза на цигарете у 2019, 2020. и 2021. години утврђује се у износу 75,00 КМ на 1.000 комада, односно 1,50 КМ за паковање од 20 цигарета, чиме се уводи мораторијум на даље повећање акциза на цигарете.

Слиједом сачињене пројекције прихода, у текућој (2018. години) очекује се повећање прихода за 37,3 милиона КМ, у 2019. за 39,4 милиона КМ, а у 2020. години за 41,6 милиона КМ.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање дужан је да до 31. марта 2021. године анализира ефекте мораторијума на повећање специфичне акцизе на цигарете.

Разлози за доношење предложеног закона су фискалног и економског карактера, у смислу стабилизације наплате прихода од акциза на дуванске прерађевине, стабилизације тржишта цигарета у БиХ и спречавања даљег подривања економског простора у БиХ.

"Досадашње измјене Закона о акцизама у сфери опорезивања дуванских прерађевина имале су за циљ провођење процеса хармонизације акцизне политике са стандардима ЕУ и осигурања додатних прихода који су требало да неутралишу губитке од царина у вријеме петогодишње примјене трговинског дијела ССП-а и губитке прихода настале због глобалне економске кризе. Континуирани раст акцизног оптерећења је довео до експлозије наплаћених прихода од акциза, али и до брзог раста малопродајних цијена, који је очекивано дестимулисао регуларну потрошњу цигарета и ојачао црно тржиште, а истовремено није смањен број пушача", пише у саопштењу за јавност Савјета министара БиХ.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ доставиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по скраћеној законској процедури.